Glas voor je ramen: wat is belangrijk?

Ongeveer 80% van het raam bestaat uit glas. Maar hoe kies je nu het juiste glas voor jouw woning? We laten Patrick Goorts, relation manager bij Sprimoglass, aan het woord.

Wat is het startpunt voor het kiezen van glas voor je ramen?

Patrick Goorts: “Vooreerst doet het ertoe of het glas voor nieuwbouw of renovatie is. Bij een nieuwbouwproject gelden er strenge normen voor isolatie en ventilatie. Maar ook bij renovaties loont het om rekening te houden met de energieprestaties, zeker met het oog op een latere verkoop.”

Wat is het verschil tussen een Ug-, Uf- en Uw-waarde?

Patrick: “De Uw-waarde (w = window) is de totale isolatiewaarde van het frame (Uf) en het glas (Ug). Naast het soort glas, hangt de Uw-waarde af van je keuze voor een frame in pvc, aluminium of hout.”

Welke Ug-waarde volstaat voor een optimale isolatie?

Patrick: “Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert. Wij raden hoogrendementsglas aan, dat is glas met een Ug-waarde vanaf 1,1. Ofwel kies je voor dubbel glas met een isolerende coating en een kleurloos metaallaagje tussen het glas, ofwel werk je met drievoudig glas (Ug-waarde 0,8 tot 0,5).

Waarvoor zorgt een afstandshouder?

Patrick: “De glasbladen van dubbel en drievoudig glas zijn met elkaar verbonden via een afstandshouder, een soort latje dat zorgt voor een constante afstand tussen de glasplaten.

De nieuwste afstandshouders zijn gemaakt van een zwart composietmateriaal op basis van glasvezel en een heel dunne film in roestvrijstaal. Doordat dit materiaal beter isoleert, wordt dit binnenkort de standaard.”

Wat is het nut van een zonwerende coating?

Patrick: “Grote schuiframen aan de zuidkant zijn in, maar de woning kan daardoor wel flink opwarmen. De coating op zonwerend glas absorbeert of weerkaatst het zonlicht en filtert zo tot wel 60% van de warmte t.o.v. standaard dubbel glas. Op warme zomerdagen hoef je dan minder te koelen, terwijl het glas de warmte in de winter bijhoudt.”

Maakt een zonwerende coating een woning dan donker?

Patrick: “Neen, de coating laat het licht door. De lichttoetredingsfactor drukken we uit in een LTA-waarde, de zonnetoetredingsfactor in een ZTA-waarde. Hoe hoger deze waarden, hoe meer licht en warmte je toelaat. Voor nieuwbouw is zonwerend glas met een LTA-waarde van 70 en een ZTA-waarde van 37 haast de standaard.”

Kan glas te zwaar zijn voor je woning?

Patrick: “Onze technische mensen en het team van Belisol kennen voor elk project het maximaal gewicht. Samen bekijken we de juiste dikte van het glas volgens de oppervlakte, zodat we voldoen aan alle regels en normen, ook naar winddruk en trillingen toe.”

Wat doet veiligheidsglas precies?

Patrick: “Er bestaan 2 soorten veiligheidsglas. Gehard glas kreeg een thermische behandeling en versplintert na een inslag in kleine stukjes zonder scherpe randen. Gelaagd glas beschermt nog beter doordat een elastische PVB-folie tussen de glasplaten het glas vasthoudt. Zo vermijd je snijwonden en schrik je dieven af, want inbreken duurt veel langer én is moeilijker.

Bovendien is gelaagd glas ook uv-werend. Dat is handig voor wie wil voorkomen dat kledij, meubels, enz. verkleuren.”

Heeft zo’n PVB-folie nog meer voordelen?

Patrick: “De folie – aan 1 of 2 zijden van het glas – is geluidswerend en goed voor 4 keer minder geluidshinder. Belisol bekijkt samen met jou welke geluidshinder je kan beperken.

Een raam kan barsten door een thermische glasbreuk. Wat is dat precies?

Patrick: “Een thermische glasbreuk is een barst in het glas als rechtstreeks gevolg van spanningen door een temperatuurverschil tussen 2 aangrenzende zones in een glasblad. Dat kan bijvoorbeeld door contrasten tussen kille schaduwzones en felle zon. We slijpen de randen van het glas keurig af, zonder kartelingen, om het breukrisico te beperken. ”

Welke glastrends merk je op?

Patrick: “Iedereen wil zijn accent leggen, zeker op voordeuren in glas. Nog meer dan voor gezandstraalde glazen, kiezen mensen nu voor een eigen digitale print. Wij brengen deze foto of tekening aan op het glas met een email-laag en harden dit in de oven.”

Lang van je ramen genieten? Checklist!

  • Voorkom thermische breuken en zet geen zetel of een ander object voor het raam.
  • Waak erover dat je dubbel of drievoudig glas in een droge sponning staat, dat is de plaats waar het glas achter de glaslat zit.
  • Kuis ook altijd het frame mee zodat de afwateringsgaten vrij zijn en check of de afdichtingen (rubber of silicone) nog afsluiten. Glazenfabrikanten spuiten de sponning altijd optimaal af, maar vogels en andere dieren kunnen afdichting wegpikken.
  • Werken in huis? Dek je ramen goed af, want cementstof, verfspatten of spatten van bepleistering kunnen problemen opleveren met de coating of je profielen.

Krijg je graag advies bij de keuze van het glas voor je ramen? Belisol geeft je advies op maat bij je thuis of in de showroom.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen