Dit maakt je ramen geluidswerend

Woon of werk je aan een drukke weg of in de buurt van een vliegveld? Voortdurend storend geluid kan behoorlijk op je systeem werken. Geluidswerend glas zorgt voor een flinke demping van dat lawaai en maakt een groot verschil in leefcomfort. Welke factoren bepalen hoe geluidswerend je ramen zijn?

Factoren bepalen je akoestisch comfort dankzij je ramen:

  1. De dikte en gelaagdheid van het glas
  2. Het materiaal en de opbouw van de raamprofielen
  3. De vakkundige plaatsing

Welk soort glas werkt akoestisch isolerend?

De dikte van het glas speelt een belangrijke rol, maar ook de manier waarop het opgebouwd is en welke geluidsdempende folie er aangebracht is. Glasfabrikanten en Belisol zijn het eens: samengesteld glas, eenzijdig gelaagd met geluidswerende folie is vandaag de optimale oplossing.

Eenzijdig gelaagd met geluidsdempende folie
Patrick Goorts, manager bij Sprimoglass: “Geluidswerend glas is dubbel glas dat bestaat uit 1 laag enkel glas, plus 2 glasbladen waartussen een akoestisch PVB-folie aangebracht is. Het slorpt de meeste decibels op en dempt verschillende toonhoogtes. Daardoor stijgt het comfort in huis en dat voel je.”

Veilig en thermisch isolerend
Patrick: “Er wordt steeds vaker voor dit soort glas gekozen. De folie maakt het glas ook bijzonder veilig: bij een breuk blijft het glas aan de folie kleven. Ontmoedigend voor inbrekers. En ga je zelf per ongeluk door de ruit, dan verwondt het glas je niet. Mooi meegenomen is dat dit glas ook een goede thermische isolatie biedt tegen warmte en koude.”

Waarom is de kwaliteit van de profielen belangrijk?

Stijn Guilliams, product manager bij Belisol: “Uiteraard dient het geluidswerend glas vakkundig vast te zitten in de ramen, zo niet hebben geluid, tocht en vocht vrij spel. Verder is het materiaal van je ramen bepalend. Houten ramen scoren het best. Bij aluminium ramen of pvc-ramen bepaalt de structuur binnenin de isolatiewaarde. Ook het aantal rubbers in het raamkader speelt een rol bij de geluidsisolatie.”

Het belang van een vakkundige plaatsing

Stijn: “Je kan prima isolerend glas en de beste akoestische ramen voor je huis kiezen, als deze ramen niet perfect geplaatst zijn, blijf je last hebben van lawaai in huis. De vakmannen van Belisol schuimen de ruimte tussen het raam en de muur op met extra isolerend, blauw PU-schuim. Aan de buitenkant kitten ze het raam netjes af met flexibele siliconen. Zo hou je het lawaai maximaal buiten uit je woon- of slaapkamer.”

Stijn: “Aan geluidsoverlast is zeker iets te doen. Soms volstaat het enkel de ramen aan de voorkant van je huis van akoestisch glas te voorzien. Vraag gerust raad aan je Belisol adviseur.”

Vragen over geluidswerend glas bij jouw thuis? Neem contact met ons op of boek een afspraak online.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen