Advies bij je thuis

Checklist

Bedankt voor je aanvraag bij Belisol. Hoe bereid je je nu best voor op het gesprek met een van onze Belisol-adviseurs? Stel je de vraag waarom je je oude ramen wilt vervangen. Zijn ze niet mooi of niet veilig? Of heb je nog steeds enkele beglazing? Zijn ze makkelijk in onderhoud? Of isoleren ze niet goed tegen koude en geluid?

Om het makkelijk voor je te maken, hebben we deze checklist gemaakt, met een aantal aandachtspunten die je zullen helpen de juiste keuzes te maken voor je nieuwe ramen of deuren.

 • De indeling en draairichting: een kipraam, draairaam, draai-kipraam, schuifraam, guillotineraam … Kortom: er is heel veel keuze. Moeten alle ramen open kunnen? Of is kipstand voldoende voor in de kinderkamers bijvoorbeeld? In welke richting wil je dat ze opengaan? Kies je voor een linkse of rechtse draairichting? Hou daarbij steeds rekening met kasten of muren die eventueel in de weg kunnen staan.
 • Het onderhoud: hoe onderhoudsvriendelijk moeten je nieuwe ramen en deuren zijn? Ramen in pvc en aluminium zijn van nature onderhoudsvriendelijker dan houten ramen. Aluminium en pvc ramen hoef je nooit te schuren, verven, vernissen of lakken terwijl dat bij houten ramen wel af en toe moet gebeuren. De moderne, ecologisch verantwoorde spuittechnieken zorgen er nu wel voor dat je houten ramen minder onderhoud vragen.
 • De isolerende waarde: is de thermische isolatiewaarde van het raam en het glas belangrijk? Mag het een standaard isolatiewaarde hebben? Moet er nagedacht worden over geluidsisolatie?
 • De binnenafwerking: denk na over het resultaat aan de binnenkant. Moet er bepleisterd worden of wil je een omkasting met elegante pvc-lijsten in de kleur van je ramen? Heb je liever MDF-lijsten die je achteraf kan schilderen in de gewenste kleur? Wens je binnen een tablet? Moeten er gordijnkasten voorzien worden?
 • De zonwering: Hoeveel zon wil je buiten houden? Buitenzonwering is het meest efficiënt. Met rolluiken, externe shutters, lamellen of screens kan je 85 tot 95 % van de zonnewarmte buitensluiten. Zowel voor binnen- als buitenzonwering hebben we een uitgebreid aanbod.
 • De veiligheid: opengaande ramen en deuren blijven de gevoeligste punten voor inbraak. Alleen langs die plekken en de garagepoort kan een inbreker de woning betreden. Het is dus belangrijk om dit in acht te nemen bij het plaatsen van nieuwe ramen. Wil je inbraakvertragende profielsystemen of inbraakvertragend glas? Ook veiligheidsbeslag en aangepaste cilindersloten helpen je al op weg. Er zijn verschillende mogelijkheden om je veiligheid te verhogen.
 • De ventilatie: de EPB-regelgeving die sinds januari 2006 van kracht is, verplicht de ventilatie in huis. Kiest u voor een natuurlijke ventilatie (systeem A) of voor een deels mechanische ventilatie (systeem C), dan moet u ventilatieroosters in de ramen van de droge leefruimten (living, slaapkamers, bureau ...) voorzien. Het is belangrijk om rekening te houden met ventilatie want de bijhorende roosters beïnvloeden de afmetingen van de ramen en/of van het glas. We bekijken samen wat het beste aansluit bij je noden.
 • Het raambeslag: het beslag is samengesteld uit de zichtbare en onzichtbare gedeelten van het sluitsysteem van ramen en deuren, m.a.w. scharnieren, sloten, klinken en grepen. Ze bepalen mee de look van het uiteindelijke resultaat. Kies je voor verborgen of ‘onzichtbaar’ beslag zodat de scharnieren (bijna) volledig worden ingewerkt in het profielsysteem? Ook de klinken kunnen daarbij vervangen worden door grepen die in het profiel zijn ingewerkt. Of kies je voor het zichtbare beslag?
 • De voordeur: wil je een beglaasde deur? De beglaasde deuren laten toe om creatief te zijn in het glas: van volledig doorzichtig tot ondoorzichtig, gekleurd of niet, met of zonder motief. Of toch liever een gesloten deur? Ook daarvoor zijn er vandaag heel wat mogelijkheden om eigen accenten te leggen. Dat begint al bij de panelen die een moderne of een klassiek look kunnen hebben, met rechte of gebogen lijnen en al dan niet glasvulling hebben.
 • De beglazing: gaat je voorkeur uit naar dubbele of driedubbele beglazing? Vergeet niet dat er daarnaast nog tal van opties zijn. Zonwerende beglazing, bijvoorbeeld, is half transparant. Zo wordt het licht doorgelaten, maar vermijd je inkijk. Het zonwerende glas bestaat ook in verwarmende of zelfreinigende uitvoering. Daarnaast vermindert veiligheidsglas de kans op inbraak aanzienlijk, maar dat kost dan weer meer. Hoogrendementsglas is een bijzondere vorm van dubbele beglazing. Tussen de twee glasbladen zit een onzichtbare coating die warmte reflecteert dat dus ideaal is om te isoleren.
 • Het budget: bepaal voor jezelf het maximale budget dat je wil spenderen om het gewenste resultaat te behalen.

Aan de hand van deze eigenschappen kan je een lijst met voor- en nadelen opstellen van de gekende materialen. Zo streven we samen naar een keuze die het best past bij de stijl van je woning, de technische vereisten en je budget.

Je kan meer inspiratie opdoen in je buurt en foto’s nemen van ramen en deuren die je mooi vindt.

Wij kijken alvast uit naar de eerste kennismaking!