Belisol architect Luc Spits

Architect Luc Spits speelt met licht en ramen

Luc Spits is een bijzonder architect. Hij is een overtuigd aanhanger van de strekking die kiest voor ruimte en licht, en rekent zich trots tot het avant-gardisme. Maar dan wel een tijdloos avant-gardisme. Dat van Le Corbusier, één van de evidente pioniers van die stroming, die elke vorm van extravagantie en opzichtigheid schuwt.

Wie heeft jou geïnspireerd?

Mijn stijl is natuurlijk sterk beïnvloed door Le Corbusier. Hij drukt tot lang na zijn dood zijn stempel op architectuur. Ook in domeinen die de klassieke limieten van het genre hebben overschreden. Hij is één van mijn grote voorbeelden.

Ramen en grote glaspartijen zijn terugkerende elementen in al jouw projecten. Is glas een uitdaging op technisch vlak?

Om met glas te werken, moet je een bepaalde techniek beheersen. Partners zoals Belisol moeten onze visie kunnen waarmaken. Dat is niet altijd evident. Soms doe ik meer traditionele dingen maar ik heb ook al glaspartijen van 1.500 kilo geïnstalleerd. Er is geen ruimte voor fouten.

Voor mij maakt licht integraal deel uit van een constructie. Het bouwt bruggen tussen binnen en buiten. Licht structureert en verdoezelt. Ik zou zelf niet kunnen leven in een donkere ruimte, laat staan dat ik er één kan ontwerpen.

De wet evolueert. Passiefwoningen worden binnenkort de norm. Bemoeilijkt dat jouw werk?

Technisch gezien bezorgt het gebruik van glas ons zeker problemen, denk maar aan thermische bruggen. De technologie evolueert zienderogen en toch zijn sommige dingen nu gewoon onmogelijk. In zekere zin belemmeren de ecologische normen de creativiteit, maar deze vormen dan ook weer de uitdaging.

Hecht jij veel belang aan het gebruik van duurzame materialen?

Ja, op voorwaarde dat we objectief blijven. Ik ben bijvoorbeeld een voorstander van aluminium, een volledig recycleerbaar materiaal.

Als architecten hebben wij in de eerste plaats een informatieve en adviserende rol voor onze klanten. We kennen de materialen en hebben een bevoorrechte relatie met de producenten. Kortom, we zijn perfect geplaatst om hen op de juiste weg te zetten.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen