BENOveren, hoe begint u eraan?

Wie vandaag de dag zijn woning wil renoveren, slaat best aan het BENOveren: niet zomaar renoveren, maar wel ‘beter’ renoveren. Wat wordt er precies mee bedoeld? Welk prijskaartje hangt daaraan vast? En hoe begint u eraan?

Wat is BENOveren?

BENOveren of ‘beter renoveren’ verwijst naar een totaalrenovatie die streeft naar de energieprestaties van een nieuwbouwwoning. Idealiter heeft elk onderdeel van de bouwschil (dak, muren, ramen ...) de aanbevolen isolatiewaarde of U-waarde, zodat u uw woning energiezuinig kunt verwarmen. Concreet kunt u als BENOveerder een E-peil van maximaal E60 of een EPC-waarde van 100 voor ogen houden.

Waarom BENOveren?

BENOveren is een investering, maar wel één die uw leven makkelijker maakt. In de eerste plaats daalt uw energiefactuur, doordat u minder energie nodig heeft om uw woning te verwarmen. Daarnaast gaat ook uw comfort erop vooruit. Denk: geen kille hoekjes in uw woning meer, altijd een aangename binnentemperatuur ...

Maar BENOveren doen we ook voor het milieu. Want hoe minder energie we verbruiken, hoe lager onze CO2-uitstoot. Kiezen we ook voor hernieuwbare energiebronnen, dan wordt onze ecologische voetafdruk er nog kleiner op. Zo is elke BENOvatie ook ‘beter’ voor de planeet.

De prijs van een totaalrenovatie

Er zijn veel factoren die de prijs van een totaalrenovatie of BENOvatie beïnvloeden. Veel hangt af van de werken die u van plan bent om uit te voeren. Zo zal een dakrenovatie algauw duurder zijn dan het plaatsen van muurisolatie. Ook de werkuren en de materiaalkeuze drukken hun stempel op het kostenplaatje. Glaswol staat bijvoorbeeld bekend als een goedkoper isolatiemateriaal dan PIR-platen.

Gemiddeld kunt u uitgaan van ongeveer 750 euro tot 1500 euro per vierkante meter. Voorzie daarbij een marge van 10% boven op uw budget om onverwachte kosten op te vangen. Weet wel dat er heel wat premies en andere initiatieven bestaan om BENOvaties te stimuleren. Zo komt u misschien in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie, de vroegere renovatiepremie. Of heeft u recht op een EPC-labelpremie of renteloze renovatielening tot 60.000 euro.

Een idee krijgen welk kostprijs u moet voorzien voor uw nieuwe ramen en deuren? Onze budgetindicator geeft u alvast een eerste inschatting.

Hoe BENOveren?

BENOveren kan op veel manieren, maar er bestaat wel zoiets als ‘de meest logische volgorde’. En die begint bovenaan, bij het dak, waar de meeste warmte verloren gaat. De buitenmuren staan op de tweede plaats, gevolgd door ramen en deuren en vloerisolatie. In een ideaal BENOvatietraject vormen technieken als de verwarming, ventilatie en elektriciteit de laatste stap. Toch is zo’n stappenplan makkelijker gezegd dan gedaan. Ziet u door de bomen het bos niet goed? Dan kan een BENOvatiecoach u op weg helpen. Deze onafhankelijke expert geeft u persoonlijk advies en begeleidt u tijdens het hele project.

Ook ramen en deuren BENOveren?

Ramen en deuren vormen de op twee na grootste bron van warmteverlies, na het dak en de buitenmuren. Gemiddeld kan er zo’n 15% warmte via deze weg verloren gaan, ook bij woningen met dubbel glas.

Zijn uw ramen al minstens 10 jaar oud? Dan is het een goed idee om het glas en de profielen te vervangen. Houd daarbij rekening met deze 5 aandachtspunten:

  1. Ga voor hoogrendementsglas

Hoe lager de Ug-waarde van het glas, hoe beter het isoleert. Hoogrendementsglas heeft een Ug-waarde vanaf 1,0 en isoleert 2 tot 3 keer beter dan klassieke dubbele beglazing. Nog beter is driedubbel glas, dat een Ug-waarde heeft van 0,8 tot 0,5.

  1. Kijk naar de Uf-waarde van de profielen

Ook aan profielen wordt een isolatiewaarde (Uf-waarde) toegekend. De keuze van het materiaal is doorslaggevend: pvc scoort vaak beter dan aluminium en hout. De Ug-waarde en Uf-waarde bepalen, samen met het type afstandhouder, de totale isolatiewaarde of Uw-waarde van het raam.

  1. Kies voor warm-edge afstandhouders

Elk raam dat uit meerdere glasbladen bestaat, is voorzien van een afstandhouder: een latje dat de glasbladen van elkaar scheidt. Vroeger was dit standaard een aluminium latje, maar vandaag zijn er ook zogenaamde warm-edge afstandhouders. Deze kunststof latjes isoleren veel beter dan hun voorgangers.

  1. Houd rekening met de EPB-normen

Vanaf 2022 moet elke ingrijpende energetische renovatie voldoen aan een E-peil van E60, waar dit in 2021 nog E70 was.

  1. Plaats genoeg ramen op het zuiden

Goed om te weten: ramen op het zuiden leveren u ’s winters gratis zonnewarmte op. Voorzie zonwering zoals luifels of screens om de hitte in de zomer buiten te houden. Zo kunt u optimaal genieten van uw nieuwe ramen.

Meer tips om uw verbouwing in goede banen te leiden? Vraag vrijblijvend naar onze Ramen & Deuren Gids > Kleine verbouwing bij een showroom in uw buurt.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen