Grote ramen? Zo houdt u de warmte buiten

Ook gevallen voor de charme van mooie, grote ramen? Dan kan het best een uitdaging zijn om de warmte buiten te houden eens het kwik stijgt. Toch gaan grote ramen en een aangename binnentemperatuur prima samen. Alles begint bij slimme keuzes: ontdek onze tips.

Belangrijk: goede isolatie

Wilt u de hitte buitenhouden en toch grote ramen plaatsen? Kijk dan allereerst naar de isolatiewaarde van uw ramen. Daar kan de U-waarde meer over vertellen: deze waarde toont aan hoeveel warmte of koelte er verloren gaat via het raam. De totale U-waarde van een raam wordt bepaald door het glas, het frame en de afstandhouders tussen de glasbladen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden, kiest u natuurlijk best voor het raam met de interessantste isolatiewaarde. Bij een verbouwing komt u dan al snel uit bij hoogrendementsglas: het ideale alternatief voor enkel of verouderd dubbel glas.

Overweeg zonwerend glas

In de zomer kunnen zonwerende ramen de hitte buitenhouden, terwijl ze warmteverliezen in de winter beperken. Dat is mogelijk dankzij een laagje metaaloxide op het raam dat de zonnestralen deels reflecteert. Daardoor is zonwerend glas ook iets minder transparant. Hoeveel zon er wordt tegengehouden, hangt af van de zonnetoetredingsfactor (ZTA) of g-waarde van het raam. Ook hier geldt: hoe lager die waarde, hoe beter de zonwerendheid van het glas. Weet wel dat een lage ZTA-waarde ook betekent dat er ‘s winters weinig warmte van de zon in huis kan komen. Graag een gulden middenweg? Dan is licht zonwerend vierseizoensglas een goed compromis.

Al aan zonwering gedacht?

Ook screens of zonwering op maat van uw ramen is een goed idee. Anders dan gordijnen bevinden screens zich aan de buitenkant van de ramen. Daardoor houden ze de zon tegen nog vóór die naar binnen schijnt. Via een zonne- of temperatuursensor kunt u screens zelfs automatisch laten zakken of stijgen op basis van waarden die u zelf instelt. Maar screens houden nog meer voordelen in. Zo kunnen ze ook voorkomen dat zonlicht weerkaatst op uw beeldscherm als u thuis aan het werk bent of tv-kijkt. Bovendien zijn goede screens windvast, vragen ze weinig onderhoud en vermijden ze dat insecten naar binnen vliegen wanneer de ramen op kiepstand staan.

Warmte buitenhouden: ramen dicht?

Tot slot nog een vraag die velen zich stellen: als u de warmte buiten wil houden, mag u uw ramen dan nog wel openzetten? Het antwoord hangt volledig af van de buitentemperatuur. Is het buiten warmer dan binnen? Houd de ramen dan dicht, zodat de warme lucht buiten blijft. ’s Nachts en ’s ochtends vroeg zet u ze dan weer best zoveel mogelijk open. Zo blijft het heerlijk koel in huis!

Om het binnen zo fris mogelijk te houden zijn de muren en het dak best ook zo goed mogelijk geïsoleerd. In de Ramen & Deuren Gids > Isolatie geven we u graag advies over de isolatie van uw woning en uw ramen en deuren. Vraag ernaar bij een showroom in uw buurt.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen