Hoe kies ik mijn raam?

Ramen en deuren bepalen de look en isolatiewaarde van je huis. Ga je bouwen of renoveren en ook je ramen en/of deuren vernieuwen? Dan heb je, naast je materiaalkeuze, veel stof om over na te denken. 5 vragen helpen je op weg.

Welke materialen kies ik voor mijn nieuwe ramen?

Wordt het pvc, aluminium of hout? Dat hangt ervan af welke look je jouw woning wil aanmeten. Onthoud alvast dat zelfs combineren kan. Modern, klassiek, landelijk of eerder tijdloos? Bij de keuze in de raammaterialen kies je ook meteen voor de isolatiewaarde van ook muren, dak en verluchting. Tot slot bepaal je een look voor de afwerking: glad, hout of aluminium. Onze keuzehulptool helpt je al een heel eind op weg.

Waar moet ik de ramen plaatsen voor de beste lichtinval?

Veel natuurlijk licht in huis geeft een open gevoel en zorgt ervoor dat je wat elektriciteit kan besparen. In welke ruimtes heb je graag extra veel zonlicht? En waar is dat minder van belang? Denk daarbij ook eens aan de oriëntatie van je woning. Bij een nieuwbouw zien we vaak grote glasgevels op de zuidgerichte achtergevel. Bij een renovatie kunnen sommige raamopeningen vergroot worden voor meer lichtinval.

Welke ramen moet ik kunnen openen?

De ramen die je volledig of op kipstand moet kunnen openen, zijn afhankelijk van de functie van het raam in de ruimte. In een vaste glaspartij boven de voordeur kan een onzichtbaar rooster zorgen voor verluchting. In een slaapkamer of badkamer zijn opengaande ramen zeker een must. Er bestaan verschillende vormen van opengaande ramen: opendraaiend, al dan niet in combinatie met een draaikipbeslag, openvallend, schuivend of wentelend.

Welke ramen moeten op kipstand?

Om frisse lucht binnen te laten, is het fijn als je een raam niet helemaal moet openen, maar op kipstand kan zetten. Een paar per ruimte is al voldoende.

Welk eindresultaat wil ik met de afwerking mijn nieuwe ramen?

Je woning met nieuwe ramen en deuren moet architecturaal mooi kloppen. De verhoudingen, hoogte en positionering van de ramen ten opzichte van de gevel zijn hierbij belangrijk.

Ben je benieuwd welke kleur het beste past bij je gevel? Test het uit met onze raamsimulator.

Onze adviseurs helpen je graag uitzoeken wat je wil. Heb je je keuze gemaakt? Dan komt onze deskundige opmeter bij je langs en overloopt hij samen met jou alle opties en draairichtingen. Dan weet je zeker dat deze zo optimaal en functioneel mogelijk zijn, zodat je elke dag van je ramen kan genieten.

Wil je de beste keuze maken voor jouw project? Neem contact op met een Belisol-adviseur!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen