Condens ramen

Hoe vermijd je condens op je ramen?

Zoek eerst naar de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid in je woning en pak de vochtigheid bij de bron aan.

Denk voor de oorzaken van hoge luchtvochtigheid aan:

  • Hoe wordt vochtproductie door koken en douchen afgevoerd?
  • Hoe wordt verse lucht aangevoerd?
  • Zijn er problemen met regendoorslag door de buitenmuur?
  • Hoeveel mensen wonen er in je huis?

Vooral het aantal personen in je huishouden is een belangrijke oorzaak van condensatie. Een gemiddeld huishouden van 4 personen produceert dagelijkse ongeveer 12 liter vocht. Het grootste deel daarvan is door het ’s nachts uitademen tijdens de slaap. Het is dus niet zo vreemd dat als je de hele nacht hebt liggen ademen je ’s ochtends condens op je ramen ziet. In 9 van de 10 gevallen ligt het condensatieprobleem aan de binnenzijde van het raam dus bij de bewoners.

Voorkom condens op uw ramen met ventileren

Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren.

Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes. Omdat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn en er minder natuurlijke ventilatie is, komt condens vaker voor. En als je muren en dak goed zijn geïsoleerd, zijn je ramen meestal het koudste oppervlak.

Hoewel ramen natuurlijk ook goed geïsoleerd zijn vandaag de dag. Bij de dubbele, driedubbele en superisolerende beglazing zien we vooral condensatie aan de buitenkant van ramen. Door de goede isolatie slaat het vocht dan op het koudere buitenglas neer.

Ventilatie

Om er zeker van te zijn dat je woning continu wordt geventileerd, installeer je best een ventilatiesysteem. Ventilatie is sinds 2006 bovendien verplicht in nieuwbouwwoningen.

Zorg daarnaast voor voldoende natuurlijke ventilatie door in elke ruimte van je woning een raam open te zetten of roosters te plaatsen. Onder binnendeuren moet tegenwoordig ook verplicht een opening zijn, zodat er continue een natuurlijke luchtdoorstroming in je huis is.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen