Ventileren en verluchten

Onze woningen zijn alsmaar beter geïsoleerd tegen weer en wind, perfect luchtdicht gemaakt. Fantastisch, maar daarbij zien we soms één punt over het hoofd: ventilatie. Een verluchtingssysteem is namelijk verplicht sinds 2006 volgens de Vlaamse energieprestatieregelgeving. Dit om energiebesparing en een gezond binnenklimaat te garanderen.

Waarom verluchten en ventileren?

Goede ventilatie heeft vele voordelen voor uw woning en uw eigen gezondheid. Eerst en vooral vermijdt u er schimmel- en vochtproblemen, evenals muffe geurtjes mee. Daarnaast wordt de verse lucht ook efficiënter verwarmd.

Verplicht ventileren

Ventileren, hoe begint u eraan? Wel, volgens de Vlaamse energieprestatieregelgeving of EPB, moet u in elke ruimte minstens 1x per uur de lucht verversen. Daarnaast moet er per uur en per m² vloeroppervlak 3.6 m³ lucht aan- en afgevoerd worden. Voor systemen met warmterecuperatie geven sommige gemeenten trouwens een premie. In het EPB-verslag zorgen ze sowieso voor goede punten. Er bestaan verschillende opties voor ventilatiesystemen. Een overzicht: Systeem A: natuurlijke aan- en afvoer van lucht In oude huizen gebeurt de luchtaanvoer vanzelf via kieren of verluchtingsroosters in de ramen en deuren. Zelf regelmatig verluchten door de ramen een kwartiertje open te zetten, helpt altijd. Via regelbare roosters kan de bevuilde of vochtige lucht door afvoerbuizen naar buiten. Dat is vooral van belang in vochtige ruimtes zoals keuken, wasplaats, badkamer, toilet of kelder. Systeem A is goedkoop want u heeft geen toestel, geen elektriciteit en weinig onderhoud nodig. Toch zijn er vele nadelen: u kunt de aan- en afvoer van lucht niet zelf regelen en u kunt hinder ondervinden van geluid, wind en koude. En bovenal: bij nieuwbouw of verbouwingen moet u minimum systeem B installeren.

Ventilatie

Systeem B: elektrische luchtaanvoer, natuurlijke luchtafvoer

Via een elektrische ventilator wordt er buitenlucht aangevoerd. De luchtafvoer gebeurt op natuurlijke wijze. Dit ventilatiesysteem wordt echter amper toegepast.

Systeem C: natuurlijke luchtaanvoer, elektrische luchtafvoer

De lucht komt op natuurlijke wijze binnen via roosters in vensters of muren. Via een elektrische ventilator kan de vervuilde lucht weer afgevoerd worden, met een vooraf ingesteld afvoerdebiet.

Systeem C+: natuurlijke aanvoer via roosters, zelfmodulerende afvoerroosters

Op natuurlijke wijze komt de buitenlucht binnen via zelfregelende toevoerroosters. De lucht wordt weer afgevoerd door zelfmodulerende afvoerroosters op basis van CO2-meting en vochtdetectie.

U ventileert met het ventilatiesysteem C+ veel beter dan met systeem A en het is goedkoper dan systeem D. Uw elektriciteitsverbruik zal er echter wel door stijgen.

Ventilatiesystemen

Systeem D: volledig mechanisch ventilatiesysteem


Een volledig mechanisch systeem werkt met 2 elektrische ventilatoren, 1 voor luchtaanvoer en 1 voor luchtafvoer. Eventueel kunt u een warmtewisselaar voorzien die de aangevoerde lucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht. Ook filters voor bijvoorbeeld pollen zijn mogelijk.

Nadelen? De kostprijs ligt natuurlijk hoger: tussen € 3.000 en € 5.000 tegenover ca. € 1.500 voor systeem B of C. Ook verbruikt u meer elektriciteit en moet u het ventilatiesysteem regelmatig onderhouden.

Ventilatie

Ramen vervangen en tegelijk ventileren


Gaat u uw ramen vervangen, dan is dat het moment om ook een ventilatiesysteem te installeren.

1) Een discreet rooster bovenop het raam in dezelfde kleur als het profiel. Dit kunt u manueel open en dicht zetten. Het is de meest esthetische oplossing. Voor meer info kan u terecht bij een adviseur in één van onze showrooms.

2) Een verluchtingsrooster van zo’n 5 cm hoog boven of onder in het raam met manuele bediening. Het glas is dan 5 cm kleiner dan het raam, wat zorgt voor iets minder zicht en licht. Dit is niet de meest elegante oplossing, zeker niet in een strakke, eigentijdse woning.


Advies nodig over ventilatiesystemen via ramen en deuren? Neem contact met ons op of kom langs in een showroom in uw buurt. We maken graag tijd voor u vrij.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen