Wat is thermische glasbreuk?

Wanneer één deel van het glas veel warmer wordt dan een ander deel, kan er zich een thermische glasbreuk voordoen. Door de grote temperatuurverschillen ontstaat er dan spanning, wat kan leiden tot een barst. Voorkomen is de boodschap, maar hoe? Ontdek alles wat u moet weten.

Hoe thermische glasbreuk herkennen?

Thermische glasbreuk ontstaat altijd aan de rand van het glas. De eerste millimeters van de breuk staan loodrecht op de rand, gevolgd door een wirwar van breuklijnen. Merkt u een thermische glasbreuk op? Kijk dan meteen uw verzekering na: mogelijk is de schade gedekt.

Waarom is het risico groter dan vroeger?

Bijna altijd doet een thermische glasbreuk zich voor in het binnenste glasblad, bijvoorbeeld omdat een donker object voor het glas veel warmte aantrekt. Daardoor zal het glas op die plaats mee opwarmen, terwijl de rest van het glas koel blijft. Omdat de isolatiewaarde van glas vroeger veel slechter was, warmt het binnenste glasblad bij oudere ramen in zijn geheel mee op. Er ontstaat dan geen temperatuurverschil of breuk. Net omdat ramen vandaag een pak beter isoleren, neemt het risico dus toe.

Hoe glasbreuk door warmte voorkomen?

Probeer temperatuurverschillen zoveel mogelijk te beperken. Let daarbij op meerdere zaken: geen grote voorwerpen of verwarmingselementen dicht bij het raam plaatsen, enige ruimte laten tussen de gordijnen of jaloezieën en het glas, rolluiken altijd volledig naar beneden halen, geen plakfolie op het glas aanbrengen ... Alle risico’s vermijden? Kies dan voor gehard glas, dat bestand is tegen extreme temperatuurverschillen.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen