Energie besparen ramen

Zoveel kan je met nieuwe ramen besparen

De energiefactuur van een gemiddeld Belgisch gezin is de laatste jaren meer dan behoorlijk gestegen. Je woning met een isolatieschil inpakken, is een goede oplossing. Ook ramen en deuren vervangen, helpt je besparen op jouw factuur voor verwarming.

Het aardgasverbruik van een doorsnee gezin in Vlaanderen bedraagt gemiddeld 2.326 kWh. Als aardgas naast koken en water verwarmen ook voor de verwarming wordt gebruikt, stijgt het verbruik naar een gemiddelde van 23.260 kWh, goed voor een factuur van 1.229 euro. Een gemiddeld jaarverbruik voor elektriciteit bedraagt 3.500 kWh, goed voor een factuur van 874 euro, ofwel een stijging van 27 procent ten opzichte van twee jaar geleden. De factuur ligt in Vlaanderen zelfs hoger bij een bedrag van 1.035 euro. Belangrijk om hierop te besparen dus.

Besparing tot honderden euro’s per jaar

Je huis goed isoleren heeft een onmiddellijk effect op je maandelijkse gezinsuitgaven. Nieuwe ramen en deuren lonen meer dan ooit. Meer nog, als je momenteel nog geen goed isolerende ramen of deuren hebt, dan blijft verwarming je alleen nog meer kosten. Natuurlijk moet je eenmalig een investering doen, maar die heb je snel terugverdiend.

We tonen het aan met een rekenvoorbeeld:

Als inwoner van een gemeente in Vlaams-Brabant verwarm ik mijn woning op gas. We testen om 45m² enkel glas te vervangen door hoogrendementsbeglazing met een U-waarde 1,1 W/m2K.

(Bron: Energiesparen.be)

Energie besparen ramen

Wanneer je verwarmt met mazout, is de terugverdientijd nog sneller rond. Wanneer je dubbel glas door hoogrendementsbeglazing vervangt, ligt de terugverdientijd hoger.

Benieuwd hoeveel energie je zelf bespaart? Bekijk dan zeker de tool van Energiesparen.be.

7 weetjes over ramen en energie besparen

1. Door 1 m² muur gaat er vier keer meer warmte verloren dan door 1 m² glas. Het is bijgevolg nuttig om meer te investeren in betere beglazing dan in nog meer muurisolatie. Grote ramen? Dat is een goed idee!

2. Hoogrendementsbeglazing vermindert het warmteverlies door de ramen met 80 procent in vergelijking met enkele beglazing.

3. Hoogrendementsbeglazing isoleert vandaag twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.

4. Je bespaart ongeveer 25 liter stookolie of 23 m³ aardgas wanneer je 1 m² enkel glas door hoogrendementsglas met een Ug-waarde van 1,1 W/m2K vervangt.

5. Beglazing is één van de zeven te maken investeringen op het vlak van ‘benoveren’. Bij investering in drie energiezuinige topics – werken uit te voeren tijdens een periode van vijf jaar – krijg je van de netbeheerder 1.250 euro.

6. Een oude voordeur door een nieuwe vervangen houdt je kostbare warmte binnen.

7. Ook de goed geplaatst en kwalitatieve raamprofielen zorgen mee voor een luchtdichte schil en dus energiebesparing.

Wil je je huis voorzien van nieuwe ramen en deuren? Neem dan contact op met je Belisol-adviseur!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen