Checklist ramen kiezen

Nieuwe ramen kopen: waaraan moet ik denken?

De juiste ramen kiezen voor uw woning is niet altijd eenvoudig. Welk materiaal moet ik kiezen? Zijn er bepaalde aspecten waar ik extra aandacht aan moet schenken? Voor welk soort glas kies ik best? Verschillende vragen om over na te denken. Met deze checklist ontdekt u de voornaamste aandachtspunten.

Tip 1: Kies het juiste materiaal uit

Nieuwe ramen kunnen de look van uw woning kraken of maken. Wat betreft de materialen zijn er tal van opties: zo heeft u pvcaluminium of houten ramen bij Belisol. Elk van deze materialen heeft zijn eigen troeven en specifieke eigenschappen.

  • Houten ramen: kiest u voor een warme en natuurlijke uitstraling? Dan zijn houten ramen uw woning op het lijf geschreven. Met houten ramen maakt u zonder twijfel een duurzame keuze. Let wel: houten ramen kopen, vergt best wat onderhoud.
  • Aluminium ramen: wilt u nieuwe ramen die makkelijk zijn in onderhoud en erg sterk zijn? Dan maakt u best de keuze voor aluminium ramen. Dit materiaal is uiterst geschikt voor grotere glaspartijen.
  • Pvc ramen: een budgetvriendelijke raamkeuze maakt u met pvc ramen. Dit type materiaal is kwalitatief en isoleert uitstekend. Wel zijn pvc ramen beschikbaar in tal van kleuren. Zo vindt u ongetwijfeld ramen die bij uw woning passen.

Vraag een adviesgesprek aan bij onze experten.

Tip 2: Kies de juiste raamsoort uit voor uw nieuwe ramen

Heeft u de knoop doorgehakt op vlak van materiaalkeuze, dan focust de volgende stap vooral op het type raam dat u precies wilt kopen. Want ook wat de raamsoort betreft, zijn de opties talrijk. Denk maar aan schuiframen of -deuren, kantelramen, draairamen of vouwramen. Raakt u niet wijs uit al die keuzes? Bedenk dan even op welke plek het raam zal komen en waarvoor u het nodig zal hebben. Zo kan een schuifraam net handig zijn in de buurt van uw terras, kantelramen voor de ventilatie van uw slaapkamers en zijn vaste ramen op uw benedenverdieping een inbraakveilige keuze.

Tip 3: Denk na over de stijl en het design

Let ook op het design van uw ramen wanneer u een keuze gaat maken. Welke soorten ramen en materialen passen het beste bij het uitzicht van uw woning? Ramen en deuren kunnen hier immers de puntjes op de “i” zetten en ervoor zorgen dat uw exterieur helemaal af is. Kiest u voor houten ramen om te contrasteren met een industriële woning? Of koopt u aluminium ramen voor uw strakke huis? Laat u ook hierin bijstaan door experten die u advies op maat kunnen bieden.

Gratis advies bij je thuis.

Tip 4: Let op je beglazing en zonnewering

Koopt u nieuwe ramen, dan wilt u ook in het achterhoofd houden waar u het meeste zonlicht binnen zal krijgen. Want daar waar een groot raam in de winter flink wat licht binnenlaat en het in huis op slag een pak gezelliger maakt, zorgt een groot glasoppervlak in de zomer voor hoge temperaturen in huis. Op zo’n moment komt zonwering van pas: rolluiken, lamellen, screens of zonwerende beglazing. Alles is mogelijk binnen uw budget.

Maar ook het type beglazing is een factor die u in rekening dient te brengen. Dat u minstens dubbele beglazing neemt wanneer u ramen koopt, is niet meer dan logisch. Maar u kunt ook kiezen voor hoogrendementsglas – voor een betere isolatie – of veiligheidsglas om u beter te beschermen tegen inbraak. Soms is zelfs driedubbele beglazing een investering waard. Wanneer u bouwt of renoveert kunt u hier namelijk tal van interessante premies voor opstrijken.

Tip 5: Kies voor veiligheid

Als u weet dat heel wat dieven een woning via het raam naar binnen proberen te dringen, dan houdt u best ook rekening met de inbraakveiligheid van uw nieuwe ramen. Ga na of u wilt investeren in stevige raamprofielen, veiligheidsglas en raamgrendels om indringers buiten te houden. Investeer dus in een goede beveiliging via uw nieuw ramen zodat inbrekers geen kans maken.

Tip 6: Ventilatie en isolatie van je nieuwe ramen

Sinds 2006 is ventilatie verplicht bij nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Wanneer u nieuwe ramen koopt is het daarom ook belangrijk om de keuze af te wegen tussen enerzijds mechanische en anderzijds natuurlijke ventilatie. Uw Belisol-expert kan de juiste ventilatieroosters voorzien bij de installatie van uw nieuwe ramen. Kom gerust langs in onze showrooms voor advies of vraag onze adviseurs om bij u thuis langs te komen.

Naast ventilatie is ook isolatie een belangrijk aspect bij het kopen van nieuwe ramen. Sinds 2020 is dubbele beglazing verplicht in Vlaamse woningen. Hoe hoger de isolatiewaarde van uw glas en uw ramen, hoe meer wooncomfort u heeft én hoe lager de kosten op uw energiefactuur. Niks dan troeven. Wilt u het nog beter doen dan dubbele beglazing? Dan kiest u best voor hoogrendementsglas en sterk isolerende raamprofielen. Hiervoor kunt u zelfs rekenen op een bijkomende energiepremie van uw netbeheerder. Een hogere kost, maar op lange termijn de investering zeker waard.

Tip 7: Prijzen van nieuwe ramen

Staar u niet blind op het prijskaartje wanneer u nieuwe ramen gaat kopen. Hou rekening met uw budget, maar calculeer ook het onderhoud achteraf in en het geld dat u op langere termijn uitspaart door te investeren in betere isolatie en inbraakveiligheid.

Klaar om nieuwe ramen te kopen?

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen