Gevelbekleding

Sprekende gevels

Jouw keuze van gevelbekleding bepaalt de uitstraling van je woning. Ga je voor een meer traditioneel materiaal zoals baksteen of pleister, of kies je voor een verticale tuin? De ene keuze is al wat onderhoudsvriendelijker dan de andere. Waar je ook rekening mee moet houden, zijn de bouwvoorschriften in jouw buurt!

Trends in gevelbekleding

Ben je van plan om je gevel te vernieuwen of ga je bouwen? Er zijn tal van originele mogelijkheden om je gevel te bekleden en er is keuze uit een hele reeks boeiende materialen. Belisol zocht alle mogelijkheden voor je uit.

Baksteen en bepleistering blijven zeer gewild, maar denk ook eens aan gespoten kurk, architectonisch beton of aan een verticale tuin!

Het kiezen van een gevel die bij je past, is meteen het juiste moment om ook aan isolatie te denken. Zo zit je er meteen warmpjes bij.

Voordat je begint te dromen, is het wel belangrijk om te controleren welke soorten gevelbekleding toegelaten zijn in jouw buurt, en met de handige keuzehulptool van Belisol zie je in één oogopslag welke ramen en deuren het beste bij je nieuwe gevel passen!

Baksteen

Gevels in baksteen zijn het meest populair in ons land. Dit natuurproduct gemaakt van gebakken klei, wordt duurzaam geproduceerd en het gaat minstens 100 jaar mee. Het kleurengamma gaat van wit naar geel, oranje, rood, bruin, grijs tot zwart. Belisol heeft ramen en deuren voor elk type steen en elke stijl, welke keuze je ook maakt.

Verlijmde bakstenen zonder voeg zorgen voor een strakke look. Al bestaan er ook holle stenen die je metselt maar die eruit zien alsof ze zijn verlijmd.

Goed om te weten: bij een klassiek gevoegde gevel zijn de voegen goed voor zo’n 30% van de totale oppervlakte. Daar moet je dus zeker op letten bij het kiezen van de kleur!

Foto: www.vandersandengroup.be

Gevelbekleding baksteen

Hout

Houten gevelbekleding is zeker niet nieuw, in Scandinavië zien we ze bijvoorbeeld veel. Bij ons zijn (massief) houten huizen eerder zeldzaam. Wat je wel steeds vaker ziet, is dat een bepaald deel van een huis wordt geaccentueerd met een houten bekleding, bijvoorbeeld bij een aanbouw aan een bestaande woning. Voor een moderne uitstraling kies je best een strakke aluminium look voor je raamprofielen, traditioneel werk je het beste af met hout of pvc.

Er is keuze uit horizontale of verticale latten die met roestvrije spijkers worden bevestigd op een latwerk tegen de muur, waardoor er een smalle luchtspouw is die voor ventilatie zorgt. Ook houten shingles - platte vierkante plankjes die in laagjes over elkaar worden geplaatst – zorgen voor een originele en natuurlijke uitstraling.

Hout vergrijst, en als je dat niet storend vindt, dan kan je dat proces gewoon zijn gang laten gaan. Wil je de oorspronkelijke kleur bewaren, dan is er een behandeling nodig met olie of beits. Een tip: niet reinigen met de hogedrukreiniger, dat holt de nerven uit.

Gevelbekleding hout

Metaal

Heel apart is een gevel in metaal, met keuze uit zink, koper, inox, aluminium of cortenstaal. Erg mooi om een bepaald deel van je gevel te accentueren.

Zink wordt vaak gebruikt voor daken en dakgoten, maar kan ook je gevel sieren. Het geeft je huis een strakke, tijdloze look. Het is buigzaam, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Koper is makkelijk te verwerken, gaat eeuwenlang mee en is volledig recycleerbaar. Je hebt er geen onderhoud aan. Daartegenover staat een relatief hoge prijs. Zoals je weet kan koper prachtig groen uitslaan.

Ook met inox of roestvrij staal krijg je bijzondere effecten. Je hebt de keuze uit mat, glanzend, gepolijst, geparelstraald, geweven of gekleurd. Je kan er ook golvende oppervlaktes mee aankleden.

Aluminium is sterk, licht en roest niet. Je hebt er weinig onderhoud aan - enkel schoonhouden - en het gaat makkelijk een mensenleven mee. Terwijl de productie ervan niet milieuvriendelijk is, zijn de recyclagemogelijkheden gelukkig wel toegenomen.

Gevelbekleding metaal

Pleister

Dit is een populaire keuze bij zowel nieuwbouw als renovatie: je gevel laten inpakken met crépi of pleister. Bovendien past elk type raamprofiel bij deze stijl! De toestand van de ondergrond speelt niet zo’n rol, al moet die wel schoongemaakt worden alvorens aan het werk te gaan.

Kunsthars op basis van siliconen is elastischer en minerale of kalkpleister is ademend en meer geschikt voor oudere gebouwen. Er is een zee aan mogelijkheden voor het soort pleister, zoals de korrelgrootte en de kleur.

Een nadeel is dat gevelpleister nogal vatbaar is voor vervuiling. Je kan het om de paar jaar schoonmaken met de hogedrukreiniger afgesteld op 40 bar.

Glas

Een gevel in glas laat het licht maximaal binnenstromen. We zien deze zogenaamde vliesgevels het vaakst bij kantoren. Het kan ook in woningen als blikvanger voor een trappenhal of living. Deze buitengevel in glas draagt alleen zijn eigen gewicht en vormt geen dragende structuur van het gebouw. Het glas wordt meestal gevat in aluminium profielen, die zeer geschikt zijn voor grotere oppervlakten.

Gevelbekleding glas

Architectonisch beton

Met beton kan je je creativiteit de vrije loop laten. Het kan alle vormen en stijlen aan en komt in vele kleuren en texturen: gepolijst, glad, geëtst, uitgewassen ... Dit duurzaam en brandvast natuurproduct is goedkoper dan natuursteen en wordt mooi gecombineerd met aluminium raamprofielen.

Gevelbekleding architectonisch beton

Kleidakpannen

Een gevel in kleidakpannen is weer eens wat anders. Ze zijn relatief goedkoop omdat ze op grote schaal geproduceerd worden. De levensduur is ongeveer 30 jaar. Dakpan stuk? Die vervang je gewoon door een nieuwe. Naar onderhoud toe zijn ze eerder gevoelig voor mos.

Foto: Eternit - BLAF Architecten

Groengevel

Een verticale tuin tegen je gevel, dat is een ademend stukje groen dat ‘s zomers voor verkoeling zorgt en in de winter als een warme trui rond je huis zit. Een groene gevel houdt het vochtgehalte op peil, zuivert de lucht en ziet er prachtig uit. Zeker in de stad is het een waardevol stukje natuur.

Je hebt een dragende structuur nodig met metalen bakken waarin de planten gaan hechten en groeien, het geeft je gevel dus extra volume. Een groene gevel vraagt wat onderhoud, twee tot drie keer per jaar is er een snoeibeurt nodig en heeft het lang niet geregend, dan zal je water moeten geven.

Gevelbekleding groengevel

Spuitkurk

Relatief nieuw en origineel in België. Spuitkurk is een mengeling van gespoten natuurlijke kurkkorrels, hars, olie en kleurpigment. Deze elastische coating is licht isolerend, geluiddempend, en waterafstotend.

Het kan zich hechten aan vele soorten ondergrond. Spuitkurk is biologisch afbreekbaar. Het wordt aangebracht in twee of drie dunne lagen waardoor een bestaande structuur, zoals die van bijvoorbeeld bakstenen, zichtbaar blijft.

Foto: www.iso-kurk.be

Gevelbekleding spuitkurk

Wil je weten welke ramen het beste bij je gevel passen? Maak gebruik van de keuzehulptool!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen