Energie besparen

5 tips om energie te besparen

Duurzaam wonen begint bij kleine (gedrags)aanpassingen in je huis. Dat kan gaan van elektriciteit besparen bij je dagelijks gebruik tot het investeren in groene energie. Door deze tips houd je meer rekening met het milieu en merk je al meteen een verschil op je energiefactuur.

1. Kies energiezuininge toestellen

Een gezin gebruikt jaarlijks gemiddeld 4.000 kWh elektriciteit in huis, goed voor ongeveer 800 euro. Besparen is de boodschap. Kies om te beginnen een efficiënte (water-)verwarmingsinstallatie en vervang energieverslindende lampen en huishoudtoestellen.

Let ook op de labels bij de aankoop van toestellen om te wassen of drogen. Het A+++-label scoort natuurlijk het best.

2. Verbruik minder water

De wasmachine laten draaien, poetsen, het toilet doorspoelen, douchen … We verbruiken met zijn allen bijzonder veel water. Douch korter, laat de kraan niet lopen en gebruik een spaarknop op het toilet zijn drie gangbare tips.

Ook een aanrader zijn thermostatische kranen of een waterbesparende douchekop. Deze verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop. Het producerende warmwatertoestel staat ook best zo kort mogelijk bij de kraan. Zo bespaar je ook energie.

3. Check of je groene stroom hebt

Benieuwd of jouw geleverde stroom groen is? Doe de GroenCheck van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Je kunt ook zien van waar de stroom precies komt. Via de ‘herkomstvergelijker’ kunnen gezinnen en bedrijven alle elektriciteitsleveranciers in Vlaanderen vergelijken. Ook op de website van de federale regulator CREG kan je jouw contract vergelijken met andere leveranciers.

4. Laat de verlichting niet aan

Een niet te onderschatten deel van elektriciteit gaat op aan verlichting. De energievretende lampen zijn intussen al uit de winkelrekken verdwenen. Vandaag zijn het TL, led en het nieuwe oled die het licht doen branden. Dimbare verlichting en bewegingssensoren doen het verbruik nog verminderen.

En onthoud ook: de zuinigste lamp is de gedoofde lamp.

5. Wek zelf groene energie op

Uiteraard is het niet in alle woningen mogelijk energieverbruik uit te sluiten. Zelf je energie opwekken om te besparen, is dan de oplossing. Welke energie-opwekkers bestaan er eigenlijk?

  • Warmtepompen worden voornamelijk toegepast in woningen met een lage warmtebehoefte en is vooral handig bij vloerverwarming.
  • Met een zonneboiler kun je 50 tot 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte uit de zon halen om sanitair warm water te produceren.
  • Zonnepanelen wekken elektriciteit op, gemiddeld 900 kWh per jaar .
  • Een houtpelletketel levert volledig automatisch de warmte voor de centrale verwarming.

Benieuwd naar meer? Bekijk dan zeker ook eens onze tips voor duurzaam wonen!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen