Duurzaam wonen

7 tips voor duurzaam wonen

Bij de realisatie van je droomwoning gaat er vandaag veel aandacht naar duurzaamheid. In een duurzame woning is het fijn toeven. Van plan om te bouwen of grondig te renoveren? Met deze 7 tips ben je goed op weg naar een duurzame woning die je de nodige dosis comfort en vooral ook mooie besparingen oplevert.

1. Ga voor compacte ruimtes

Hoe kleiner je woonruimte, hoe minder energie dat je verbruikt. Spring creatief om met je bewoonbare oppervlakte en creëer de ideale woonomgeving. Vermijd uitsprongen en onnodige kamers en zorg dat koude kamers, zoals de slaapkamers, en de warme, zoals de leefruimte, bij elkaar gegroepeerd zijn.

2. Isoleer grondig

Gezond wonen begint bij een goed geïsoleerde en geventileerde woning. Naast dakisolatie is beglazing de belangrijkste investering. Op nummer drie staat muurisolatie. Heb je niet-geïsoleerde spouwmuren in je woning? Dan is het mogelijk deze goedkoop te isoleren. Als dat niet mogelijk is, kan isolatie langs de buitengevel, esoleren dus.

3. Opteer voor hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsbeglazing vandaag isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Je ervaart een groot verschil in warmtecomfort en ziet het verschil meteen op je energiefactuur.

Extra tip: In het kader van de minimale kwaliteitseisen komt er een gefaseerde dubbelglasverplichting vanaf 2020. De Vlaamse Regering voert deze nieuwe minimumvereiste gefaseerd in. Wiens woning geen dubbel glas geeft, krijgt strafpunten toebedeeld.

Bekijk via www.energiesparen.be hoeveel je bespaart per vierkante meter voor de vervanging van enkel glas of de eerste generatie dubbel glas.

4. Verwarm gezond

Gezond verwarmen start met een goede ketel. Het verbrandingsrendement van de ketel moet voldoende hoog zijn om er zeker van te zijn dat je een efficiënte en milieuvriendelijke installatie in huis hebt.

Voor stookolieketels geldt al een rendement van minstens 90%, voor gasketels geldt eenzelfde verplichting vanaf 2018. Ook van belang voor verwarmingstoestellen is het Ecodesignlabel – het energielabel geldend voor heel Europa – dat nieuwe toestellen eenvoudiger op basis van hun rendement indeelt.

5. Installeer een groendak of –gevel

Een groendak of –gevel maken je woning niet alleen bijzonder levendig, vooral in een stadsomgeving. Het biedt ook nog meer voordelen zoals geluids- en thermische isolatie, luchtzuivering en biodiversiteit.

6. Kies voor duurzame bouwmaterialen

Bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor zo'n 15 tot 18 % van de totale milieu-impact van een gebouw. Naast een drastische verbetering van de energieprestaties van het gebouw dringt zich dan ook een verantwoorde keuze voor duurzame bouwmaterialen op.

Denk dus aan de technische prestaties, de invloed op het milieu en de gevolgen voor de gezondheid. Volgende labels houden rekening met de volledige levenscyclus van het product: VIBE, Natureplus, het Europese Ecolabel en het FSC-keurmerk.

7. Recupereer regenwater

Wie een nieuwe woning bouwt of grondig verbouwt, is verplicht een regenwaterput of infiltratiesysteem te installeren. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Door het regenwater op te vangen in een regenwaterput en te hergebruiken voor het poetsen bijvoorbeeld, halveer je snel het drinkwaterverbruik.
  • Ook mogelijk is bij een ondoorlatende verharding groter dan 40 m² het (overtollige) regenwater in de grond te laten sijpelen of infiltreren. Zo voorkom je dat regenwater in de riolering stroomt.
  • Een buffer is een oplossing wanneer insijpeling niet mogelijk is: een bekken dat het regenwater tijdelijk ophoudt en daarna vertraagd afvoert.

Wil je graag nog meer weten? Ontdek dan onze tips om te besparen.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen