EPB- en EPC-tool: bereken het energieverbruik van je woning

Ga je bouwen of renoveren? Je huis of appartement verkopen of verhuren? Dan is een EPB- of EPC-rapport belangrijk. Bovendien zijn ze verplicht, afhankelijk van je plannen. Maak een schatting van de energieprestaties en het energieverbruik van jouw woning met onze EPB- en EPC-tools.

EPB- en EPC-rapporten geven allebei informatie over de energieprestaties van je woning. Toch zijn er verschillen. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Deze studie is nodig vooraleer je gaat bouwen of grondig renoveren en wordt opgemaakt door een EPB-verslaggever.

Een EnergiePrestatieCertificaat of EPC is verplicht wanneer je je woonst wil verkopen of verhuren. Een energiedeskundige type A stelt dan je EPC-waarde vast.

Waarom heb je een EPB- of EPC-rapport nodig?

Een EPB-verslaggever inschakelen bij een nieuwbouw of een verbouwing is verplicht, want elke nieuwe of gerenoveerde woning moet voldoen aan bepaalde isolatie- en ventilatienormen.

Bij verkoop of verhuur van een huis of appartement is een EPC-attest vereist. De EPC-waarde is van belang voor huurders of kopers, omdat zij dan weten wat de energieprestaties van hun toekomstige woning zijn. Zo krijgen ze een idee van het energieverbruik.

Een EPB- of EPC-rapport toont je dus hoe energiezuinig je woning is. Op die manier weet je bovendien waar je zaken kan verbeteren om energie – en dus geld – te besparen.

Zelf je EPB of EPC berekenen

Je kan zelf een schatting van je EPB of EPC berekenen met onze nieuwe tools. In de EPB- en EPC-tool geef je factoren in zoals je bouwmaterialen, ramen en deuren, isolatie, verwarming, ventilatie… De EPB-tool geeft dan een schatting van:

  • het E-peil: het energieverbruik
  • het S-peil: de kwaliteit van de buitenschil van je woning
  • het K-peil: hoe goed je woning geïsoleerd is.
  • je energiekost.

De EPC-tool bepaalt je geschatte EPC-waarde, je energieverbruik en mogelijke energieopbrengst door zonnepanelen.

Wil je zelf de energieprestaties en het energieverbruik van je huis of appartement berekenen? Onze EPB- en EPC-tools geven je een betrouwbare indicatie.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen