Checklist ramen kiezen

Nieuwe ramen kopen: waaraan moet ik denken?

De juiste ramen kiezen voor uw woning is niet altijd eenvoudig. Welk materiaal moet ik kiezen? Zijn er bepaalde aspecten waar ik extra aandacht aan moet schenken? Voor welk soort glas kies ik best? Verschillende vragen om over na te denken. Met deze checklist ontdekt u de voornaamste aandachtspunten.

Tip 1: Kies het juiste materiaal uit

Belangrijk bij de keuze van je nieuwe ramen, is de uitstraling ervan. Want de juiste ramen kunnen de look van je woning kraken of maken. Wat betreft de materialen zijn er tal van opties: zo heb je pvc, aluminium of houten ramen bij Belisol. Elk van deze materialen heeft zijn eigen troeven en specifieke eigenschappen.

  • Houten ramen: kies je voor een warme en natuurlijke uitstraling? Dan zijn houten ramen jouw woning op het lijf geschreven. Met houten ramen maak je zonder twijfel een duurzame keuze. Let wel: houten ramen kopen, vergt best wat onderhoud.
  • Aluminium ramen: wil je nieuwe ramen die makkelijk zijn in onderhoud en erg sterk zijn? Dan maak je best de keuze voor aluminium ramen. Dit materiaal is uiterst geschikt voor grotere glaspartijen.
  • Pvc ramen: een budgetvriendelijke raamkeuze maak je met pvc ramen. Dit type materiaal is kwalitatief en isoleert uitstekend. Wel zijn pvc ramen beschikbaar in tal van kleuren. Zo vind je ongetwijfeld ramen die bij je woning passen.

Vraag een adviesgesprek aan bij onze experten.

Tip 2: Kies de juiste raamsoort uit voor je woning

Heb je de knoop doorgehakt op vlak van materiaalkeuze, dan focust de volgende stap vooral op het type raam dat je precies wil kopen. Want ook wat de raamsoort betreft, zijn de opties talrijk. Denk maar aan schuiframen of -deuren, kantelramen, draairamen of vouwramen. Raak je niet wijs uit al die keuzes? Bedenk dan even op welke plek het raam zal komen en waarvoor je het nodig zal hebben. Zo kan een schuifraam net handig zijn in de buurt van je terras, kantelramen voor de ventilatie van je slaapkamers en zijn vaste ramen op je benedenverdieping een inbraakveilige keuze.

Tip 3: Denk na over de stijl en het design

Let ook op het design van je ramen wanneer je een keuze gaat maken. Welke soorten ramen en materialen passen het beste bij het uitzicht van jouw woning? Ramen en deuren kunnen hier immers de puntjes op de “i” zetten en ervoor zorgen dat je exterieur helemaal af is. Kies je voor houten ramen om te contrasteren met een industriële woning? Of koop je aluminium ramen voor je strakke huis? Laat je ook hierin bijstaan door experten die je advies op maat kunnen bieden.

Gratis advies bij je thuis.

Tip 4: Let op je beglazing en zonnewering

Koop je nieuwe ramen, dan wil je ook in het achterhoofd houden waar je het meeste zonlicht binnen zal krijgen. Want daar waar een groot raam in de winter flink wat licht binnenlaat en het in huis op slag een pak gezelliger maakt, zorgt een groot glasoppervlak in de zomer voor hoge temperaturen in huis. Op zo’n moment komt zonnewering van pas: rolluiken, lamellen, screens of zonwerende beglazing. Alles is mogelijk binnen jouw budget.

Maar ook het type beglazing is een factor die je in rekening dient te brengen. Dat je minstens dubbele beglazing neemt wanneer je ramen koop, is niet meer dan logisch. Maar je kan ook kiezen voor hoogrendementsglas - voor een betere isolatie – of veiligheidsglas – om je beter te beschermen tegen inbraak. Soms is zelfs driedubbele beglazing een investering waard. Wanneer je bouwt of renoveert kan je hier namelijk tal van interessante premies voor opstrijken.

Tip 5: Kies voor veiligheid

Als je weet dat heel wat dieven een woning via het raam naar binnen proberen te dringen, dan hou je best ook rekening met de inbraakveiligheid van je nieuwe ramen. Ga na of je wil investeren in stevige raamkozijnen, veiligheidsglas en raamgrendels om indringers buiten te houden. Investeer dus in een goede beveiliging via jouw nieuw ramen zodat inbrekers geen kans maken.

Tip 6: Ventilatie en isolatie van je nieuwe ramen

Sinds 2006 is ventilatie verplicht bij nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Wanneer je nieuwe ramen koopt is het daarom ook belangrijk om de keuze af te wegen tussen enerzijds mechanische en anderzijds natuurlijke ventilatie. Jouw Belisol-expert kan de juiste ventilatieroosters voorzien bij de installatie van je nieuwe ramen. Kom gerust langs in onze showrooms voor advies of vraag onze adviseurs om veilig bij jou thuis langs te komen.

Naast ventilatie is ook isolatie een belangrijk aspect bij het kopen van nieuwe ramen. Sinds 2020 is dubbele beglazing verplicht in Vlaamse woningen. Hoe hoger de isolatiewaarde van je glas en je ramen, hoe meer wooncomfort je hebt én hoe lager de kosten op je energiefactuur. Niks dan troeven. Wil je het nog beter doen dan dubbele beglazing? Dan kies je best voor hoogrendementsglas en sterk isolerende raamprofielen. Hiervoor kan je zelfs rekenen op een bijkomende energiepremie van je netbeheerder. Een hogere kost, maar op lange termijn de investering zeker waard.

Tip 7: Prijzen van nieuwe ramen

Staar je niet blind op het prijskaartje wanneer je nieuwe ramen gaat kopen. Hou rekening met je budget, maar calculeer ook het onderhoud achteraf in en het geld dat je op langere termijn uitspaart door te investeren in betere isolatie en inbraakveiligheid.

Klaar om nieuwe ramen te kopen?

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen