Premies: wat mag je verwachten bij je volgende renovatie?

De overheid, de provincie en je gemeente geven premies om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Onder meer voor dakisolatie, vloer- en muurisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Ook voor glasisolatie in huurwoningen en hoogrendementsglas.

Joris Bracke van studiebureau Bouw-Energie

“Je ramen vervangen is een van de beste zaken die je kan doen om het comfort in je leefruimtes te verhogen en het energieverbruik te laten zakken. Zeker als het oude ramen zijn met enkel glas.”

Waar vind je een overzicht van je premies?

Vul je postcode in en ontdek de premies in de subsidietool op belisol.be
Die kunnen makkelijk oplopen tot honderden euro’s. De rekentool is een vereenvoudigde simulatie. Hij volgt de overheidsinformatie op de voet en krijgt wekelijks een update. Vraag gerust raad aan de Belisol-adviseurs, ze zijn goed op de hoogte van de EPB-normen voor ramen en deuren en van de premies die gelden in jouw streek.

Wat zijn de belangrijkste premies bij een renovatie?

  1. Premie van de netbeheerder voor 1.1-beglazing of beter: € 10 per m2
  2. Renovatiepremie voor woningen
  3. Totaalrenovatiebonus met min. 3 energiebesparende investeringen

Hoeveel kunnen de premies bedragen? Praktisch voorbeeld

Joris: “De premies hangen onder meer af van je woonplaats, je inkomen en de leeftijd van je woning.

Een voorbeeld maakt het duidelijk. Dhr. en mevrouw De Jaeger uit Hasselt laten begin 2019 nieuwe ramen plaatsen. Het gaat om 6 ramen, 1 voordeur en 1 groot schuifraam. De totale oppervlakte van het glas bedraagt 20m2. Ze kozen bij Belisol voor Holux ramen in aluminium, uiteraard met dubbel glas. Het glas heeft een Ug warmtedoorlatingscoëfficiënt van 1,1. Hun huis stamt uit 1980 en is dus meer dan 30 jaar oud. Voor hun nieuwe ramen die door een aannemer geplaatst zijn, krijgen ze alvast een premie van de netbeheerder van € 10/m2. In dit geval: 20m2 x € 10 = € 200.”

Renovatiepremie en goedkope lening

Joris: “Daarnaast loont het in dit geval ook de moeite na te gaan of je in aanmerking komt voor de renovatiepremie voor woningen van meer dan 30 jaar oud, meer bepaald categorie 3, het buitenschrijnwerk. Deze premie is gelinkt aan het inkomen. En vergeet de totaalrenovatiebonus niet voor wie min. 3 energiebesparende investeringen doet binnen de 5 jaar. Stel dat het echtpaar De Jaeger het dak en de muren isoleerde en een zonneboiler plaatste. Dan komen vanaf de 4e energiebesparende maatregel, bv. hun nieuwe ramen, in aanmerking voor een premie van € 1.250. Deze premie kan je bekomen bovenop de premie van de netbeheerder.

Goed om weten is dat je in bepaalde gevallen goedkope tot renteloze leningen kan aangaan voor energiebesparende maatregelen.”

Via de subsidietool ontdek je de premies en leningen die voor jou van toepassing zijn.

Een kleine administratieve inspanning kan je heel wat euro’s opleveren.

Wil je meer weten over energiezuinig wonen en isolatie? Vraag gratis advies aan huis via Belisol.be of een showroom in de buurt.


Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen