Raamdecoratie

Stijlvolle raamdecoratie: eindeloze mogelijkheden

Wat verwacht je van raamdecoratie? Dat ze privacy, zonwering of verduistering bieden? Deze vraag bepaalt voornamelijk welke soort gordijn of raambekleding je kiest. De mogelijkheden van de raamdecoratie hangen ook af van het raam: hoe groot het is en hoe het opendraait. Zo weinig mogelijk natuurlijk daglicht wegnemen, is hoe dan ook het doel van elke soort raambekleding.

Soorten gordijnen

Gordijn

Klassieke gordijnen, met wave

Bij de klassieke gordijnen heb je een eindeloze keuze aan stoffen. Kies je voor een vering of niet, en voor welke plooi? Een nieuwigheid is de overgordijn zonder plooi, wel met een golf of wave. Deze afwerking doet het goed in een modern interieur en is enkel geschikt voor soepel vallende stoffen. Het aanspannen van de rollertjes op de rail zorgt voor het golvende effect.

Rolgordijn

Rolgordijnen

De raampartijen in onze nieuwbouwhuizen worden steeds groter en breder. Rolgordijnen volgen die trend en kunnen tot zes meter breed worden. Uitgevoerd in pvc of glasvezel met duizenden minuscule gaatjes, vormen ze een prima zonwering. Het is interessant om de rolgordijnen elektrisch te laten optrekken. Rolgordijnen op de (omslag)foto van Rolxx.

Vouwgordijn

Vouwgordijnen

De klassieke vouwgordijnen of Amerikaanse stores zijn een mooie aankleding voor ramen met een venstertablet. De stoffen zijn oneindig, net als de kleurtinten of motieven. De vouwgordijn is mooi te combineren met een overgordijn, voor nog meer gezelligheid.

Nog meer raambekleding

Shutter

Shutters

Bij een landelijke stijl passen shutters of binnenluiken. Met maatwerk kunnen ze ook toegepast worden bij ramen in boogvorm of schuine ramen. Ze verschijnen met houtnerf of in gelakte versie. Er zijn ook enkele nadelen: shutters benemen het licht en zijn niet overal inzetbaar.

Schuifpaneel

Schuifpanelen

Grote raamoppervlaktes kan je perfect aankleden met schuifpanelen, die simpelweg opzijschuiven. Meestal komen de paneelgordijnen voor in stof, maar Japans papier is een interessante optie om het superstrak te maken. Wit is de meest gekozen kleur, en de motiefjes zijn discreet aangebracht. Zo’n gelamineerd papier is ook handig schoon te maken met een vochtige doek.

Jaloezie

Jaloezieën

Horizontaal of verticaal? Jaloezieën in hout of aluminium zijn erg in trek, zelfs in brede formaten van 70 tot 90 centimeter. Ook in keukens en badkamer zijn jaloezieën toepasbaar, in een aluminium versie omwille van het vocht. Een handigheid is de plaatsing van de lamellen van 2 cm diep die tussen de glaslatten van het raam passen. Zo kan je eenvoudig het raam openzetten en kan je op het venstertablet spullen plaatsen.

Stoffen kiezen

Na het kiezen van de meest geschikte raambekleding, is het de beurt aan de (gordijn)stoffen. Er zijn verschillende mogelijkheden in kleuren, materialen en texturen. Voor de woonkamer kan je het discreet houden met kleuren zoals wit, zand of grijs. Voor de slaapkamer kan je stoffen zoals linnen, vilt en wol gebruiken, wat typisch Scandinavisch is.

Artikel in samenwerking met Isabel Tomboy van Store raamdecoratie in Leuven.

Ook plannen voor te bouwen of te renoveren? Onze adviseurs staan je graag bij met advies.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen