Trend: van grote ramen tot glazen gevel

Grote ramen zijn een trend, of noem het vandaag eerder een must. Ze doen je genieten van een mooi uitzicht op je tuin en binnen geniet je optimaal van invallend zonlicht. Architect Timko Lokerse ontwerpt al achttien jaar grote glaspartijen – inclusief schuiframen – in woningen en projecten. Hij legt ons uit hoe en waarom grote glaspartijen niet in jouw woning mogen ontbreken.

Zonlicht én uitzicht

“In een landelijke regio kan een glazen gevel je een verre uitkijk bieden op je terras, tuin en een natuurlijke omgeving”, vertelt architect Timko Lokerse. “Binnen en buiten gaan dankzij je ramen naadloos in elkaar over. In een stadsomgeving speelt het aspect van invallend zonlicht nog meer mee. Met grote ramen doe je de leefruimte in optimaal, natuurlijk daglicht baden. Zonlicht is overigens positief voor je welzijn en energie.”

Ultraslanke, aluminium raamprofielen

Van verdiepingshoge tot gevelbrede ramen, vaak ook als schuifraam: de mogelijkheden voor een glazen gevel zijn groot. “Ondanks de grootte en zwaarte van de ramen hoeven ze er niet log uit te zien. Integendeel, met ultraslanke profielen, bijvoorbeeld in aluminium, zijn ze erg minimalistisch.”

Luifel voor de juiste temperatuur binnen

Grote ramen doen veel zonlicht binnenvallen, ook tijdens de zomer wanneer het erg heet kan worden. In combinatie met een luifel kan het zomerse, hoge zonlicht geweerd worden en de winterse, lage zon volop binnenschijnen.

Isolatiewaarden grote ramen

Of grote glaspartijen wel matchen met de strenge isolatiewaarden (S-peil 31)? Architect Timko: “Er is absoluut geen reden om grote ramen niet te integreren. Drievoudige beglazing scoort hoge isolatiewaarden. Met de aangebrachte coatings op het glas en met de gasvullingen in het glas isoleert ook dubbele beglazing goed. Een specifieke coating zorgt overigens ook voor een onderhoudsvriendelijk raam, dat is handig meegenomen.”

Inspirerend duinenzicht vanuit hotel Tien Torens in Zoutelande

In hotel Tien Torens in het idyllische Zoutelande – welgekend van de hit van BLØF en Geike Arnaert – ervaar je vanuit de grote glasramen een unieke kijk op het Zeeuwse duinenlandschap. “Het oorspronkelijke honderd jaar oude hotel, dankte zijn naam aan de tien kerktorens die je vroeger kon zien vanaf de duintop. Hoewel de naam behouden bleef, is het oude hotel gesloopt, om plaats te maken voor een modern ingericht hotel, dat voldoet aan alle esthetische, comfort – en energetische eisen”, licht architect Timko Lokerse toe.

Raamprofielen lijken onzichtbaar

“In dit hotel lopen praktisch alle ramen verdiepingshoog door. De hotelgasten krijgen mooie uitzichten en hoeven toch geen vrees voor hun privacy te hebben.” Om het gewenste esthetische effect voor de schuiframen te creëren, liet Timko Lokserse zich door de aluminium ramen van Belisol inspireren. “Bijzonder is dat Belisol het technisch mogelijk maakt van de raamprofielen aan het plafond en de vloeren niets meer zichtbaar te laten. Enkel het glas en het zicht naar buiten tellen.”

Wil jij ook grote ramen in jouw huis? Onze Belisol-adviseur geeft graag raad: vraag gratis advies aan huis.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen