Vlaamse isolatienormen: wat je moet weten tegen 2020

Ken je de nieuwe Vlaamse normen voor isolatie al? Belisol vroeg tekst en uitleg aan industrieel ingenieur Joris Bracke van studiebureau Bouw-Energie.

Aan welke verplichtingen moet een woning voldoen tegen 2020?

Joris Bracke: “Alle daken van woningen – die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet – moeten geïsoleerd zijn tegen 2020. Daarbovenop is het vanaf volgend jaar verplicht om minstens dubbel glas te hebben in je woonst.”

Zijn er sancties of straffen? Zo ja, welke?

Joris: “Een wooninspecteur die – meestal op vraag van een huurder – komt kijken, kent sinds 1 januari 2015 strafpunten toe als de dakisolatie of het dubbel glas niet aanwezig zijn. Als je vanaf 2020 geen dakisolatie hebt en je dak is groter dan 16 m2, krijg je meteen 15 strafpunten. Die score kan ervoor zorgen dat de woning ongeschikt verklaard wordt waardoor je ze niet langer kan verhuren. Een woning zonder dubbele beglazing kan je max. 9 strafpunten opleveren. Vanaf 2023 wordt dit ook meteen opgetrokken naar 15 strafpunten.”

Wat zijn de voordelen van deze normen?

Joris: “De normen zijn een goede zaak, want door goed te isoleren en dubbel glas te plaatsen gaat er minder kostbare warmte langs het dak of de ramen verloren. Die investering heb je snel terugverdiend omdat je daardoor minder energie verbruikt. Dat komt zowel het milieu als je portemonnee ten goede. Om nog te zwijgen over het aangename wooncomfort. Ook problemen met vocht en condens kan je hiermee aanpakken.”

Voor wie zijn deze normen bedoeld?

Joris: “De normen gelden voor alle woningen: eengezinswoningen, appartementen en studio’s, die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnetwerk aangesloten zijn. Voor studentenkamers is enkel dubbele beglazing vereist. Bij daken die kleiner zijn dan 2 m² is het niet verplicht. Nieuwbouwwoningen, die vanaf 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk voldoen aan de normen doordat ze onder de strenge EPB-regels vallen, de energieprestatieregelgeving.”

Welk advies zou je geven?

Joris: “De Vlaamse dakisolatienorm legt echt minimale vereisten op: voor een R-waarde van minimaal 0,75 m²K/W heb je 3 cm minerale wol of 4 cm houtvlokken nodig. De kostprijs van isolatie zit voor een groot stuk in de plaatsing ervan. Daarom is mijn advies: als je isoleert, doe het dan grondig. Naar analogie met de geldende normen voor nieuwbouw kan je bijvoorbeeld 20 cm minerale wol of 16 cm PUR plaatsen. En wat het dubbel glas betreft, kies voor kwaliteitsramen en deuren met bij voorkeur hoogrendementsglas. Check zeker welke premies je kan krijgen voor deze energiebesparende verbeteringswerken. En tot slot: doe het liever vandaag dan morgen, want hoe sneller je je woning isoleert, hoe sneller je ervan geniet, zowel financieel als wat je comfort betreft.”

Vul de subsidietool in en bekijk welke subsidies en premies jij kan krijgen.

Meer informatie over de isolatienormen vind je op de website vlaanderen.be.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen