Wanneer kiezen voor hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas isoleert tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Dat maakt dat je heel wat verwarmingskosten kan uitsparen. Bovendien ervaar je een aangenaam wooncomfort in huis.

Wat is hoogrendementsglas

Bij hoogrendementsglas zit er ten eerste een dun, isolerend, kleurloos metaallaagje aan de binnenzijde van één van de glasplaten. Ten tweede is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met edelgas, zoals argon. Dat isoleert beter dan gewone lucht. Een isolatiewaarde (Ug-waarde) van 1,0 is tegenwoordig de standaard. Bij dubbel glas is dat ongeveer 2,8 W/m²K.

Wanneer dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas?

Als je dubbel glas meer dan 20 tot 30 jaar oud is, kan je veel voordeel halen door het te vervangen door hoogrendementsglas. Je zou kunnen overwegen om alleen het glas te vervangen. Dat is meestal moeilijk omdat de profielen niet aangepast zijn aan het nieuwe glas. Om te passen in de bestaande ramen moet het glas ongeveer dezelfde dikte hebben als het oude. Met de isolatiewaarden van vandaag is dat vaak niet het geval.

Niet alleen het glas is de laatste jaren veel performanter geworden, ook de profielen zijn sterk verbeterd op het vlak van isolatie, veiligheid en wooncomfort. Daarom is het een aanrader om bij ramen die enkele tientallen jaren oud zijn, het volledige raam met dubbel glas te vervangen. Dan zit je weer goed voor de komende decennia.

Waar in huis plaats je best hoogrendementsglas?

Vooral in ruimtes waar je leeft en die je verwarmt heb je het meeste genot van hoogrendementsglas: living, keuken, slaapkamer en badkamer. Ook de oppervlakte van het raam speelt een rol. Bij grote ramen voel je het effect des te meer en zal de kostenefficiëntie het hoogst zijn. Bij het kleine raampje van de koele berging, dat meestal open staat, heft hoogrendementsglas weinig zin.

Denk je eraan om je ramen te vervangen en te kiezen voor hoogrendementsglas? Via de subsidietool ontdek je voor welke isolatiepremies en -subsidies jij in aanmerking komt.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen