Kleur van ramen en deuren: do’s & don’ts

Je wil nieuwe ramen en deuren in je woning. Ga je voor pvc, aluminium of hout? En in welke kleur wil je ze? Volg je hart of de trends! En ook onze Belisol-specialisten geven graag persoonlijk advies.

Contrasteren met de gevelkleur

Frederic Boudringhien van Belisol Oudenaarde: “Is de gevel van je woning in een lichte kleur uitgevoerd, dan zullen donkere ramen hiermee mooi contrasteren. En omgekeerd doen lichte ramen het goed bij een donkere gevel. Bij muren van baksteen is ook de kleur van de voegen bepalend. Wist je dat de voegen 15 tot 25% van de gevel uitmaken?”

Zelfde kleur of net anders

Frederic: “Veel klanten willen dezelfde kleur als hun oude ramen. Ik ben van mening dat je gerust mag laten zien dat je nieuwe ramen hebt. Zeker als het gaat om een verbouwing of een aanbouw. Woon je in een tweewoonst? Dan zou ik zeker voor een andere kleur van ramen gaan dan je buur.”

Zwart of tinten grijs

Frederic: “Elegante zwarte profielen in aluminium zijn momenteel een echte hype in hedendaagse woningen. Ga je ze na 15 jaar nog mooi vinden? Zwart of een andere donkere kleur heeft in elk geval als voordeel dat de ramen niet opvallen als je van binnen naar buiten kijkt.

In een natuurlijke omgeving kunnen zwarte ramen dan weer vrij hard overkomen. Een mooi alternatief dat iets neutraler is, is zwartgrijs of umbra grijs. Of het lichtere betongrijs. Toch net iets specialer dan het veel gevraagde steengrijs of kwartsgrijs.”

Combinatie

Frederic: “Je hoeft niet alle ramen en deuren in dezelfde kleur te nemen. Pvc ramen in papyrus wit met houtnerf kan je bijvoorbeeld mooi combineren met een houten deur en twee kleine aluminium ramen. Eén van mijn mooiste realisaties, prachtig!”

Niet te excentriek

Frederic: “De keuze aan kleuren is bijna eindeloos. Hier raad ik je aan om voorzichtig te zijn met speciale kleuren, zoals geel, paars, rood of turkoois. Met het oog op een doorverkoop houd je hier best rekening mee. Want allicht vindt een meerderheid jouw droomkleur te excentriek.”

Kan je er maar moeilijk een beeld bij vormen?

Test de raamsimulator of de gloednieuwe deurensimulator in de showroom en bekijk welke kleur van ramen en deuren bij je gevel passen.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen