Ramen vervangen

De voordelen van je ramen vervangen

Ben je jouw woning aan het renoveren en denk je eraan jouw ramen te vervangen? Dat heeft op verschillende vlakken tal van voordelen. Zo is je ramen en kozijnen vervangen een investering op de korte én lange termijn met niet enkel financiële voordelen. Heb je een woning met verouderde beglazing, dan doe je er immers sowieso goed aan om nieuwe ramen te kopen en je oude ramen te vervangen om je woning beter te isoleren. Maar waarom loont het nog de moeite om je ramen te laten vervangen? We lijsten het graag voor jou op.

Types ramen: welke vervang je wanneer?

Wanneer je jouw ramen precies vervangt, hangt af van het type raam en het soort materiaal waaruit dit bestaat. Zo zien we dat een vast raam dat niet kan geopend worden, minder last van slijtage heeft dan een draaikiepraam, schuifraam of dakraam dat regelmatig open en toe wordt gedaan. Bovendien zorgt een windstoot er op geregelde basis voor dat deze ramen toe vallen en beschadigd kunnen raken. Reden te meer om in de gaten te houden of jouw draaikiepramen hun werk nog naar behoren doen of ze net aan vervanging toe zijn.

Ook het materiaal van jouw ramen bepaalt hoe snel ze moeten vervangen worden. Zo is het belangrijk dat het profiel van jouw ramen stevig én winddicht is. Aluminium ramen uit de jaren zestig tot tachtig zijn zo bijvoorbeeld zeker aan vervaging toe omdat ze de huidige energienormen niet meer halen. Bij houten profielen is houtrot een indicator die aangeeft dat het tijd is om je ramen te vervangen. Wanneer je houten raamkozijnen beginnen afbladeren of verkleuren, weet je dat het tijd is voor vernieuwing. Pvc-profielen zijn vaak een pak recenter en hebben een lange levensduur. Merk je beschadiging, zie je barsten in het schrijnwerk, verkleuringen of stel je vast dat de weersomstandigheden hun tol geëist hebben, dan wordt het tijd om uit te kijken naar nieuwe ramen.

Energiebesparing via je ramen

Doen je ramen al redelijk lang dienst, dan dien je jezelf zeker de vraag te stellen of je ze niet nodig moet vervangen. Zo is het immers mogelijk dat de thermische isolatie niet meer op punt staat. Enkele beglazing, oude raamprofielen, verouderd dubbel glas, spleetjes en kiertjes die tocht doorlaten,... zijn vaak de oorzaak waarom je huis in de zomer heel snel opwarmt en in de winter net te koud en koel blijft. Het gevolg? Een hogere energiefactuur en minder wooncomfort. Ben je aan het renoveren en loop je tegen deze hindernissen aan, dan is het aangewezen om je ramen te vervangen.

Je raam vervangen en investeren in minstens dubbele beglazing levert je dus heel wat op. Je bent beter beschermd tegen koude en lawaai, houdt de warmte beter binnen en je bespaart energie. De kostprijs van het vervangen van je ramen weegt in dit geval niet op tegen de voordelen ervan.

Een lagere EPC-score voor jouw woning

Bespaar je energie met de beglazing in jouw nieuwbouwwoning of door je ramen te laten vervangen in jouw renovatieproject, dan gaat ook je energieprestatiecertificaat (EPC) erop vooruit. En dat is tegenwoordig van groot belang wanneer je jouw woning op termijn wil verkopen of verhuren aan derden. Door een energiezuinigere woning met een gunstiger EPC stijgt bovendien de waarde van je woning. Een extra die mooi meegenomen is.

Geluidsisolatie

Last van je buurman die op zondag zijn gras afrijdt, vrachtwagens of bussen die langs je woning passeren, pratende mensen op straat,... zeker wanneer je in een stad woont of langs een drukke weg, kan het interessant zijn om geluidswerende ramen te kopen en je oude ramen te vervangen om zo ’s nachts niet langer wakker te liggen en meteen de slaap te kunnen vatten. Ramen met meer gelaagdheid, degelijke raamprofielen en een vakkundige plaatsing zijn hier de sleutelwoorden tot succes.

Geluidswerend glas slorpt heel wat decibels op, waardoor jouw wooncomfort aanzienlijk toeneemt. Ook werken we bij de plaatsing met schuim. Hiermee vullen we de ruimte tussen het raam en de muur op voor extra isolatie. Aan de buitenzijde kitten we de ramen netjes af met siliconen. Op die manier hou je het lawaai makkelijk buiten.

Safety first

Ook veiligheid kan een reden zijn om te gaan investeren in nieuwe ramen. Net zoals je buitendeuren, vormen je ramen immers de toegang tot je woning voor ongewenste bezoekers. Inbraakveilige beglazing is daarom een interessante investering. Zeker wanneer je oude ramen onvoldoende beveiligd zijn. De ramen van Belisol zijn voorzien van praktische snufjes die het inbrekers extra moeilijk maken en de veiligheid van je woning verbeteren. Zo zorgen afsluitbare klinken, meerpuntsluitingen, glaslatten en stevige hoekverbindingen ervoor dat inbrekers geen kans maken. Daarnaast zorgt ook veiligheidsglas ervoor dat glas niet kapot geslagen kan worden door indringers.

De puntjes op de “I”

Nieuwe ramen kunnen je woning helemaal af maken en voor een samenhangend en stijlvol geheel zorgen. Van authentieke houten ramen, tot grote aluminium profielen en onderhoudsvriendelijk pvc, je kan naar hartenlust experimenteren en je ramen één laten worden met je woning of een statement maken door te werken met contrasten. Aan jou de keuze.

Wat kost het vervangen van ramen?

De prijs voor het vervangen van je ramen wordt door verschillende elementen bepaald. Zowel het materiaal dat je kiest, het type beglazing, de afmetingen, het type raam,... hebben een impact op het prijskaartje. Hierdoor is het onmogelijk om één vaste prijs te noemen voor het vervangen van jouw ramen. Vraag gerust een adviesgesprek aan bij één van onze raamexperten om te bekijken welke ramen passen bij jouw woonbehoeften en budget.

Ramen vervangen heeft tot slot nog een extra financieel voordeel. Wist je dat je allerlei premies kan krijgen bij het vervangen van je ramen? Door te investeren in hoogrendementsglas, kan je onder bepaalde voorwaarden een energiepremie verkrijgen van jouw netbeheerder. Let wel: wie in 2020 nog beschikt over een woning met enkel glas, kan hiervoor strafpunten krijgen. Op termijn kan dit bovendien aanleiding geven tot het ongeschikt verklaren van de woning.

Klaar om nieuwe ramen te kopen? 

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen