Vlaamse subsidie verdubbeld voor hoogrendementsglas

Denk je aan nieuwe ramen? Een goed idee om je woning beter te isoleren. Nieuwe ramen vandaag presteren veel beter dan ramen van pakweg 20 jaar oud. Het verschil zal je snel voelen aan je wooncomfort én je energiefactuur. Daarbij komt dat de Vlaamse overheid vanaf begin 2021 de premie voor hoogrendementsglas verdubbelt: van € 8 naar € 16 per m2 dubbel glas.

Alle gebouwen energieneutraal tegen 2050

Europa ging de uitdaging aan om alle gebouwen tegen 2050 energieneutraal te maken en ondertekende hiervoor het Klimaatverdrag van Parijs in 2015. Bestaande woningen moeten daarom tegen 2050 een E-peil van 60 halen. Op dit moment voldoen slechts 3,5% van onze huizen en appartementen hieraan.

Subsidie van € 8 naar € 16 voor hoogrendementsglas

Om deze uitdaging te laten slagen, ging de Vlaamse overheid op zoek naar incentives om haar burgers aan te moedigen hun woning beter te isoleren. En omdat ramen cruciaal zijn voor een goede isolatie en je grote winst kan boeken door ze te vernieuwen, besliste de Vlaamse regering om de premie voor hoogrendementsglas vanaf begin 2021 te verdubbelen van € 8 naar € 16 per m2 dubbel glas. Hoogrendementsglas isoleert namelijk vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas.

Voorwaarden en aanvragen

Je krijgt de premie op voorwaarde dat de Ug-waarde van je nieuwe ramen gelijk aan of kleiner is dan 1. De ramen dienen bovendien geplaatst te worden door een aannemer met eindfactuur tussen 1/1/2021 en 31/12/2022. De aanvraag van de premie doe je op Fluvius.be of via een aanvraagformulier dat je opstuurt samen met de nodige attesten.

Nieuwe ramen, groot isolatie-effect

Ingenieur Joris Bracke van Bouw-Energie: “Als je kijkt naar het energieverbruik van een gebouw, dan kan er warmte ontsnappen via het dak, de muren, vloeren, ramen en deuren. Sommige ervan kan je goed isoleren, denk aan je dak, muren en vloeren. De zwakke broertjes blijven altijd de ramen en de deuren: hierlangs gaat de meeste warmte verloren.

Als je nieuwere en perfomantere ramen met dubbel glas laat plaatsen, kan je hier veel winst uit halen. De Ug-waarde van nieuw dubbel glas ligt veel lager en nieuwe raamkaders zijn bovendien veel luchtdichter. Je woning is daarmee een heel stuk beter geïsoleerd. Dus geen koude tocht meer in de winter en een pak minder warm in de zomer. Je zal het ook merken aan je dalende energiefactuur. Kortom, iets waar je vele jaren plezier aan hebt. Nog een argument voor nieuwe ramen is dat ze de waarde van je woning op peil houden of zelfs verbeteren.”

Wist je dat?

In Vlaanderen moeten alle woningen sinds 2020 minstens dubbel glas hebben in de leefruimtes, keuken slaap- en badkamer. In inkom- en traphallen of gangen geldt dit niet. Voldoe je hier niet aan, dan kan je problemen krijgen als je je huis wil verkopen of verhuren. Je krijgt dan strafpunten toebedeeld. Eén raam met enkel glas is goed voor drie strafpunten, meerdere ramen leveren je meteen negen strafpunten op. Vanaf 2023 stijgt dat aantal strafpunten voor enkel glas naar 15. Dan kan de overheid je woning ongeschikt verklaren, ook als je niet van plan bent te verkopen of verhuren.

Met onze handige subsidietool zie je meteen voor welke subsidies en premies je in aanmerking komt. Deze tool wordt wekelijks up-to-date gehouden.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen