Wat je nog niet wist over glas en ramen

Waar komt het woord ‘glas’ vandaan? Hoe verklaar je de uitdrukking ‘geld door de ramen gooien’? En is glas nu vast of vloeibaar? Enkele leuke weetjes op een rij.

Glaseum

Het woord ’glas’ komt van het Latijnse ‘glaseum’ en betekent ‘glanzen’. Het verwijst naar het transparante amber of barnsteen.

Vast of vloeibaar?

De mythe van glas: is het nu vast of vloeibaar? In middeleeuwse kathedralen ziet glas er soms wat gek uit: het glas is dikker onderaan dan bovenaan waardoor het lijkt dat het vaste glas is gesmolten. Maar glas is niet vloeibaar, noch vast. Het zit er eigenlijk tussenin, het is namelijk amorf.

Drijven in bad

‘Floatglas’ werd in 1952 uitgevonden door Pilkington. Met deze techniek wordt gesmolten glas boven op een bad van gesmolten tin gegoten. Doordat glas lichter is dan tin, blijft het erop drijven. Het gesmolten tin vormt een effen oppervlak en zorgt voor een perfect vlakke glasplaat tot wel 6 m hoog.

Geld door de ramen gooien

In 1696 voerde William III de ‘window tax’ in Engeland in. Inwoners met 10 ramen betaalden jaarlijks 2 shilling. Had je er meer? Dan moest je meer betalen. In 1851 kwam er een einde aan.

1914

In 1914 vond de Belg Emile Fourcault de eerste methode ooit uit om glas op mechanische wijze te maken. De ingenieur-uitvinder uit Charleroi bedacht het ‘Fourcaultsysteem’ voor het trekglasproces, waarbij glas tegen de zwaartekracht in een opwaartse richting wordt getrokken.

US49167

Dubbel glas werd voor het eerst gepatenteerd door Thomas D. Stetson in New York op 1 augustus 1865.

Meer weetjes? Die vind je in het Belisol Magazine en op onze blog!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen