Wonen vandaag, de trends

Interieurarchitect Bart Appeltans, mede-oprichter van ontwerpbureau SFAR, is gekend als één van de experten van het programma ‘Blind Gekocht’ op VIER. Samen met een aankoopmakelaar gaat hij in dit programma op zoek naar het droomhuis waar de kandidaatkopers al zo lang naar op zoek zijn.

Wij stelden hem enkele vragen over de woontrends van vandaag. Als het op woningbouw aankomt, is er ondanks het unieke karakter van elk ontwerp één rode draad: tijdloosheid.

Hoe willen mensen vandaag wonen?

Bart Appeltans: “Ik krijg alsmaar meer de vraag om een soort hotel- of vakantiegevoel te creëren. Warmte en sfeer staan daarbij voorop en dan heb ik het niet enkel over de living. Men wil geen aparte, afgesloten kamers meer, alles wordt opengetrokken.”

Krijgt de keuken dan een – figuurlijk – centrale plaats in de woning?

Bart: “Absoluut. Heel de sfeer errond is van belang nu. Waar enkele jaren geleden de witte, gelakte keuken nog geliefd was, wil men nu aangename, kwalitatieve materialen die er een warme plek van maken. Het sociale leven speelt een grote rol.”

Grote glaspartijen achteraan passen wellicht perfect in die tendens?

Bart: “Natuurlijk, en dan nog liefst grote, verzonken ramen in de binnenvloer zodat er een naadloze overgang is naar het terras. Met de focus op natuurlijk licht én duurzaamheid, merk ik dat mensen nu wel op de hoogte zijn van de mogelijkheden: driedubbele beglazing, zonwering in het glas …”

Is energiezuinigheid een van de belangrijkste eisen tegenwoordig?

Bart: “Mensen zijn toch energiebewust geworden, ja. Ze willen het beter doen dan gemiddeld en denken op lange termijn. Daarnaast is er ook meer interesse voor domotica, zowel naar duurzaamheid als comfort toe.”

In welke mate houd je rekening met trends bij je ontwerp?

Bart: “We letten vooral op tijdloosheid in vorm, materialen en zelfs de tint van de bakstenen. Om dat tijdloze karakter te creëren, werk ik persoonlijk graag met natuursteen en andere materialen die eerder aan klassiek of rustiek gelinkt worden. Door die te combineren met strakke lijnen, krijg je een knap resultaat.”

Heb je een idee van de woontrends van de toekomst?

Bart: “Er zijn alsmaar minder stielmannen, ook in de eigen familie- en vriendenkring. Jonge mensen willen graag een instapklare woning. Net daarom kent projectontwikkeling een opmars.

Ook zullen we in de toekomst compacter moeten bouwen, omwille van de schaarste aan bouwgronden. Het feit dat thuiswerk meer voorkomt, zal niet meteen een wijziging in het interieur teweegbrengen, denk ik. Nu al merk ik dat heel de woning feitelijk de werkplek wordt. Er zullen wel meer en meer multifunctionele ruimtes in huis zijn.”

Heb je een tip voor mensen die aan bouwen denken?

Bart: “Denk goed na hoe je zelf je woning op dagelijkse basis zal gebruiken, welke plaatsen voor jou essentieel zijn en hoe je je in de ruimtes zal bewegen. Het is niet omdat je eenmaal per jaar de familie uitnodigt, dat je het hele jaar door een enorme eetruimte nodig hebt. Sta ook stil bij eventuele veranderingen in je gezin. Je woning moet volledig ontworpen worden op jouw maat.”

Onze Belisol-adviseurs helpen je graag verder bij de realisatie van jouw droomwoning!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen