Energiezuinig (ver)bouwen: geen luxe, een must

Om iedereen aan te zetten tot energiezuinig bouwen en wonen, scherpt Vlaanderen de EPB-eisen stapsgewijs aan voor renovatie en nieuwbouw. Haalt je woning het bewuste E-peil, dan kom je in aanmerking voor aardige premies.

Wie vandaag aan (ver)bouwen denkt, streeft best naar een E-peil van maximaal 50 met een verplicht aandeel hernieuwbare energie. De specifieke EPB-eisen kan je onderbrengen in 3 domeinen: isoleren, de energieprestatie van de woning en het goed afregelen van het binnenklimaat.

BEN je mee?

Voor Vlaanderen daalt het verplichte E-peil:

  • In 2016 naar E50
  • In 2018 naar E40
  • In 2020 naar E35

Vanaf 2021 zullen bouwaanvragen moeten beantwoorden aan het E30-peil of de BEN-eisen, wat staat voor bijna energieneutraal.

Het Belisol gamma ramen en deuren voldoet aan de meest recente energie-eisen om je aan een lagere energiefactuur te helpen. Daarom maakt Belisol ramen en deuren met een zo laag mogeijke U-waarde (of ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’). Hoe hoger de U-waarde, hoe hoger het warmteverlies. Kies tussen de verschillende energiezuinige profielen van Belisol, zoals profielen met driedubbel glas.

Wist je dat?

Wie een huis bouwt in Vlaanderen met een E-peil van max. 20, hoeft gedurende 5 jaar geen onroerende voorheffing te betalen! Ligt het E-peil op max. 30, dan geniet je 50% korting op de onroerende voorheffing.

Brussel hanteert sinds 2015 de passiefhuisstandaard. Het totale energieverbruik van een woning mag niet hoger liggen dan 45 kWh/m2/jaar.

In Wallonië gelden volgende regels: sinds 2014 mag het E-peil van nieuwbouwwoningen en grondige renovaties niet meer zijn dan E80 en zijn er premies te bekomen voor woningen met een E-peil van 65 of minder.

Bekijk welke eisen voor jouw project gelden met de EPB-wegwijzer en welke premies er in jouw gemeente aan vasthangen op www.energiesparen.be.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons jou inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen