Energiezuinig (ver)bouwen: geen luxe, een must

Om iedereen aan te zetten tot energiezuinig bouwen en wonen, scherpt Vlaanderen de EPB-eisen stapsgewijs aan voor renovatie en nieuwbouw. Haalt je woning het bewuste E-peil, dan kom je in aanmerking voor aardige premies.

Wie vandaag aan (ver)bouwen denkt, streeft best naar een E-peil van maximaal 50 met een verplicht aandeel hernieuwbare energie. De specifieke EPB-eisen kan je onderbrengen in 3 domeinen: isoleren, de energieprestatie van de woning en het goed afregelen van het binnenklimaat.

BEN je mee?

Voor Vlaanderen daalt het verplichte E-peil:

  • In 2016 naar E50
  • In 2018 naar E40
  • In 2020 naar E35

Vanaf 2021 zullen bouwaanvragen moeten beantwoorden aan het E30-peil of de BEN-eisen, wat staat voor bijna energieneutraal.

Het Belisol gamma ramen en deuren voldoet aan de meest recente energie-eisen om je aan een lagere energiefactuur te helpen. Daarom maakt Belisol ramen en deuren met een zo laag mogeijke U-waarde (of ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’). Hoe hoger de U-waarde, hoe hoger het warmteverlies. Kies tussen de verschillende energiezuinige profielen van Belisol, zoals profielen met driedubbel glas.

Wist je dat?

Wie een huis bouwt in Vlaanderen met een E-peil van max. 20, hoeft gedurende 5 jaar geen onroerende voorheffing te betalen! Ligt het E-peil op max. 30, dan geniet je 50% korting op de onroerende voorheffing.

Brussel hanteert sinds 2015 de passiefhuisstandaard. Het totale energieverbruik van een woning mag niet hoger liggen dan 45 kWh/m2/jaar.

In Wallonië gelden volgende regels: sinds 2014 mag het E-peil van nieuwbouwwoningen en grondige renovaties niet meer zijn dan E80 en zijn er premies te bekomen voor woningen met een E-peil van 65 of minder.

Bekijk welke eisen voor jouw project gelden met de EPB-wegwijzer en welke premies er in jouw gemeente aan vasthangen op www.energiesparen.be.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen