Isolatienormen voor minder verbruik en meer comfort

“De belangrijkste voordelen die je ondervindt als je huis goed geïsoleerd is, zijn het dalende energieverbruik en een groter gevoel van comfort”, zegt Stijn Verbeke van de Universiteit Antwerpen Afdeling Bouwkunde.

Wil je in België bouwen of ingrijpend verbouwen, dan moet je aan bepaalde energie- en isolatienormen voldoen. Dat zijn de EPB-normen, gebaseerd op Europese klimaatdoelstellingen om milieuvriendelijker en energiezuiniger te wonen.

Steeds strenger, snel terugverdiend

Stijn: “Wat nieuwbouw betreft, zijn de huidige normen behoorlijk streng en hebben we het einddoel bijna bereikt, vooral op het vlak van isolatienormen. Tegen 2021 willen we dat alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal zijn. Het kan zeker geen kwaad om zelf verder te gaan dan de opgelegde normen, want deze normen zullen de komende jaren nog verstrengen. Helemaal mooi is dat deze investeringen zich snel terugverdienen.”

Renovaties, de grootste uitdaging

Stijn: “De grootste uitdaging ligt bij de bestaande woningen of gebouwen. Hier zijn de normen minder streng. Enkel voor ingrijpende verbouwingen zijn een architect en een EPB-verslag verplicht. Ook als je niet onder deze verplichtingen valt, doe je er goed aan veel aandacht te besteden aan isolatie en ventilatie. Je energiefactuur zal dalen, je comfort en gezondheid verbeteren. Een meerwaarde voor je woning waar je zelf van geniet en die je kan verzilveren bij een verkoop of verhuur.”

“Ga je (ver)bouwen? Voorzie voldoende ramen op het zuiden. Daardoor komt de zonnewarmte gratis binnen. Een luifel boven de ramen houdt ’s zomers de felste warmte buiten. Terwijl je ’s winters geniet van de laag inkomende zonnestralen.”

- Stijn Verbeke, Universiteit Antwerpen Bouwkunde


EPB = energieprestatie en binnenklimaat

Dit zijn de energie- en isolatienormen waaraan een nieuwbouw of verbouwing met bouwvergunning moet voldoen. Op het vlak van o.a. isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, verwarming … Je EPB-verslaggever adviseert de bouwheer en rapporteert aan de overheid. Er zijn boetes als je niet voldoet aan de eisen.

EPC = energieprestatiecertificaat

Dit is het energierapport van je woning. Hoe lager dit cijfer, hoe energiezuiniger het gebouw. Het EPC is 10 jaar geldig en je hebt het nodig als je je woning wil verkopen of verhuren.

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen