Een erker plaatsen of vervangen, dat is specialistenwerk

Elk project is uniek. Een eenvoudige voordeur, praktische ramen, dakkapellen, extreem grote ramen of erkers vervangen? Vakmanschap is dan essentieel, zo merkten ook Veerle en Thierry bij hun renovatieproject mét nieuwe voordeur en erker.

Investering in nieuwe ramen en deuren

Meer dan 25 jaar geleden lieten Veerle en Thierry Flion in hun woning in Steenokkerzeel houten ramen en deuren installeren. Na al die tijd waren ze echter aan vervanging toe, vooral dan de voordeur en de erker in de voorgevel. Ze namen contact op met Belisol Leuven en begonnen stap voor stap te renoveren.

Thierry: “Toen de lening van ons huis was afbetaald, dachten we na over een nieuwe investering. Onze oude houten ramen en deuren hadden om de 4 jaar een onderhoudsbeurt nodig. Bovendien sijpelde er water binnen via de erker bij hevig onweer. Intussen zijn de isolatiewaarden, de afwerking en kwaliteit van ramen en deuren trouwens erg verbeterd."

Ze kozen ditmaal voor pvc, meer bepaald het Prestige-profiel met houtnerfimitatie én geluidswerend glas. Geen overbodige luxe als je vlakbij de luchthaven woont.

Erker vervangen

Een extra aandachtspunt bij de renovatie was de erker, het vooruitstekende deel met ramen en een dakje. Hans Wouters van Belisol Leuven legt uit: “De cruciale vraag is: hoe is de erker opgebouwd? Hangt het dakje aan de gevel of steunt het op de ramen? Breek je in dat laatste geval de ramen uit, dan stort het dakje in. Dat wil je natuurlijk vermijden. Informeer steeds even bij je aannemer of architect hoe dit is opgebouwd.”

“Thierry wist het niet zeker en heeft daarom een deel van de binnenbekleding van de erker verwijderd. Zo krijg je beter zicht op de opbouw. Het bleek in dit geval te gaan om een combinatie van beide.”

De plaatsers verstevigden eerst het dakje van de erker met houten balken en isoleerden het ook meteen. Daarna werden de nieuwe erkerramen eronder gemonteerd en werd de binnenkant nog mooi afgekast. Goed voor minstens 30 jaar!

Hans: “Nu kunnen ze de 2 erkerramen aan de zijkant openen om te verluchten. En ook de ruimte om gordijnrails te monteren is voorzien. Dat zijn zaken waar je best vooraf bij stilstaat.”

Gepersonaliseerd tot in de puntjes

Terwijl de ramen in een neutrale crèmekleur zijn uitgevoerd, raadde Hans aan om voor de voordeur en sierluiken een contrasterende tint te kiezen en glasrubbers (tussen het glas en het kader) in een bijpassende kleur. Veerle en Thierry kozen voor een kwartsgrijze voordeur met facetpaneel en grijze rubbers i.p.v. zwarte. Die combinatie zorgt voor een schitterend eindresultaat!

Van rolluiken tot vliegenramen

Daarnaast wilde het gezin ook rolluiken voor de badkamer en een slaapkamer. Goed voor privacy en om de kamers koel te houden tijdens warme zomerdagen. De rolluiken werden mooi ingewerkt, zonder voorzetbak boven het raam.

Dat was niet alles: ook de vliegenramen werden meteen geplaatst. Ook hier weer was oog voor detail van belang. Hans: “We letten erop dat de greepjes van de vliegenramen op de goede hoogte zitten, afgestemd op de kruisverdeling. Als ze, zoals meestal gedaan wordt, in het midden zitten, zouden ze het middelste ruitje doorkruisen. Een detail waar je je blijvend kan aan storen.”

Tot slot de kwaliteitscontrole

Hans: “De laatste dag van de plaatsing ga ik meestal nog eens ter plaatse. Dat geeft me de kans de reactie van de klant te horen. Zien de erker, de nieuwe ramen, rolluiken, vliegenramen en voordeur er picobello uit? Alles wordt van a tot z overlopen.”


Heb je een erker in je woning die aan vervanging toe is? Met de juiste aanpak en professionele plaatsing, krijgt de gevel een prachtige facelift.

Maak meteen een afspraak of bezoek een showroom!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

  • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
  • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
  • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
  • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen