Advies bij je thuis

Advies bij je thuis: zijn mijn oude ramen aan vervanging toe?

‘Waarom wil ik mijn oude ramen vervangen?’ Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Zijn ze niet mooi of niet veilig? Of heb je nog steeds enkele beglazing? Zijn ze niet makkelijk in onderhoud? Of isoleren ze niet goed tegen koude en geluid?

Redenen genoeg om voor jezelf uit te maken dat je aan nieuwe ramen toe bent. Daarnaast moet je jezelf afvragen ‘welke eigenschappen vind ik belangrijk voor mijn nieuwe ramen en/of deur en waar moet ik dan aan denken?’

 • De indeling: een kipraam, draairaam, draai-kipraam, schuifraam, guillotineraam … Kortom: er is heel veel keuze. Wat vind je zelf belangrijk? Je kan ook rekenen op ons professioneel advies om je te helpen bij je keuze.
 • De draairichting: moeten alle ramen open kunnen? Of is kipstand voldoende? In welke richting wil je dat ze opengaan? Hou daarbij rekening met kasten of muren die eventueel in de weg kunnen staan.
 • Het onderhoud: hoe onderhoudsvriendelijk moeten je nieuwe ramen en deuren zijn? Ramen in pvc en aluminium zijn van nature onderhoudsvriendelijker dan houten ramen. De moderne, ecologisch verantwoorde spuittechnieken zorgen er nu wel voor dat je houten ramen minder onderhoud vragen.
 • De isolerende waarde: is de thermische isolatiewaarde van het raam en het glas belangrijk? Mag het een standaard isolatiewaarde hebben? Moet er nagedacht worden over geluidsisolatie?
 • De binnenafwerking: moet er bepleisterd worden of wil je een omkasting met elegante pvc-lijsten in de kleur van je ramen? Heb je liever MDF-lijsten die je achteraf kan schilderen in de geweste kleur? Wens je binnen een tablet? Moeten er gordijnkasten voorzien worden?
 • De zonwering: de zon weren kan intern of extern. Wist je dat buitenzonwering het meest efficiënt is? Je kan tot 85 tot 95 % van de zonnewarmte buitensluiten met rolluiken, externe shutters, lamellen of screens. Met binnenzonwering - shutters, lamellen, screens of gordijnen - kan je zo'n 35 tot 65 % buitensluiten. Samen zoeken we naar de meest gepaste oplossing voor je situatie in ons uitgebreide gamma.
 • De veiligheid: opengaande ramen en deuren blijven de gevoeligste punten voor inbraak. Wil je inbraakvertragende profielsystemen of inbraakvertragend glas? Ook veiligheidsbeslag en aangepaste cilindersloten helpen je al op weg. Samen met jou bespreken we wat de mogelijkheden zijn om je veiligheid te verhogen.
 • De ventilatie: de EPB-regelgeving die sinds januari 2006 van kracht is, verplicht de ventilatie in huis. Kies je voor een natuurlijke ventalitie (systeem A) of voor een semi mechanische ventilatie (systeem B)? Daarnaast zijn er nog de systemen C, C+ en D. Het is belangrijk om rekening te houden met ventilatie want de bijhorende roosters beïnvloeden de afmetingen van de ramen en/of van het glas. We bekijken samen wat het beste aansluit bij je noden.
 • Het raambeslag: het beslag zijn de zichtbare en onzichtbare gedeelten van het sluitsysteem van ramen en deuren, m.a.w. scharnieren, sloten, klinken en grepen. Ze bepalen mee de look van het uiteindelijke resultaat. Kies je voor verborgen of ‘onzichtbaar’ beslag zodat de scharnieren (bijna) volledig worden ingewerkt in het profielsysteem? Of kies je voor het zichtbare beslag?
 • De voordeur: wil je een beglaasde deur? Of toch liever een gesloten? De beglaasde deuren laten toe om creatief te zijn in het glas: van volledig doorzichtig tot ondoorzichtig, gekleurd of niet, met of zonder motief. Je kan natuurlijk ook je ‘personal touch’ geven aan gesloten deuren door de paneelkeuze: klassieke of moderne look, rechte of gebogen lijnen, glasvulling of niet? Het kan allemaal.
 • De beglazing: gaat je voorkeur uit naar dubbele of driedubbele beglazing? Of zijn er nog andere dingen belangrijk? Wil je half transparante zonwerende beglazing? Vind je veiligheidsglas belangrijk? Of ben je op zoek naar extra isolatie met hoogrendementsglas?
 • Het budget: wat is het maximale budget dat je wil spenderen?

Een lijst van pro’s en contra’s kan je al een heel stuk op weg helpen. Ook inspiratie opdoen op het internet of op straat kan handig zijn. Samen kijken we naar jouw wensen en noden om te streven naar het beste resultaat dat past bij de stijl van je woning, de technische vereisten en je budget.Wil je meer info? Vraag het aan je Belisol-adviseur!

Belisol magazine

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 40 showrooms met lokale experts in heel België.

 • Onze ramen en deuren passen bij uw smaak, woning en budget
 • Elke bestelling verloopt professioneel en punctueel
 • We plaatsen vakkundig en werken af met liefde
 • Kwaliteitscontrole en 10 jaar garantie zijn altijd inbegrepen